Domaće jelo
Recept za međimursku hlad(n)etinu
Međimurske mamice su pekle
Međimurje je težački kraj, ovdje se jede jaka hrana s mnogo vrhnja, poprilično suhomesnatih proizvoda, krumpira i graha, a hrana je i masna. Specifičnost su slanine ili kosana mast.
Međimurska hladnetina - sastojci
Pripremite (za 10 osoba):
- 1 kg sušenih (dimljenih) svinjskih nožica
- 1 kg svježe svinjske glave
- 1,5 kg dimljenih svinjskih kožica
- 1 kg dimljenog svinjskog bunceka
- 2 lovorova lista
- sol
- 2 do 3 režnja češnjaka
- 2 glavice luka
- 10 zrna papra
- mljevenu crvenu papriku
Međimurska hladnetina - postupak
Meso operite, stavite u posudu i zalijte s 5 litara hladne vode. Posolite (oprezno: dimljeno je meso slano!), dodajte lovor, papar te samo oguljene luk i češnjak. Kuhajte na sasvim niskoj temperaturi, polagano, osam do deset sati.
Iz hladnetine izvadite luk, češnjak, lovor i papar, meso odvojite od kostiju i narežite pa raspodijelite po zdjelama i tanjurima. Zalijte juhom u kojoj se kuhalo pa odozgo pospite za ukras mljevenom paprikom, odmah ili kad se stegne.
Izvor: 2336