Piće i hrana 05.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 26.07.2016. 13:41.

Domaće jelo

Recept za međimursku hlad(n)etinu

Međimurske mamice su pekle

Međimurje je težački kraj, ovdje se jede jaka hrana s mnogo vrhnja, poprilično suhomesnatih proizvoda, krumpira i graha, a hrana je i masna. Specifičnost su slanine ili kosana mast.

Međimurska hladnetina - sastojci

Pripremite (za 10 osoba):

  • 1 kg sušenih (dimljenih) svinjskih nožica 
  • 1 kg svježe svinjske glave
  • 1,5 kg dimljenih svinjskih kožica
  • 1 kg dimljenog svinjskog bunceka 
  • 2 lovorova lista 
  • sol
  • 2 do 3 režnja češnjaka 
  • 2 glavice luka 
  • 10 zrna papra
  • mljevenu crvenu papriku

Međimurska hladnetina - postupak

Meso operite, stavite u posudu i zalijte s 5 litara hladne vode. Posolite (oprezno: dimljeno je meso slano!), dodajte lovor, papar te samo oguljene luk i češnjak. Kuhajte na sasvim niskoj temperaturi, polagano, osam do deset sati.

Iz hladnetine izvadite luk, češnjak, lovor i papar, meso odvojite od kostiju i narežite pa raspodijelite po zdjelama i tanjurima. Zalijte juhom u kojoj se kuhalo pa odozgo pospite za ukras mljevenom paprikom, odmah ili kad se stegne.

Prava domaća starinska hladnetina

Kako napraviti prezvušt 

Saznajte recept za slanine

Izvor: 2336