Jela za Božić
Pečenje u vrećici i krumpir prilog
Pečenje u vrećici i kalapajsani krumpir
Za pripremu ovog jela potrebne su sljedeće namirnice:
- 1 kg svinjetine bez kosti
- 1 svinjska maramica (vrećica)
- 1 režanj češnjaka
- svinjska mast
- senf
- limun
- sol
- papar
Za prilog:
- 1 kg krumpira
- 2 glavice luka
- 2 žlice masti
- 1 žličica crvene paprike
- 2 žice ajvara
- 5 dkg suhe slanine (špeka ili domaće počrvine)
- malo juhe
Ova količina namirnica dovoljna je da se pripremi jelo za četiri osobe. Jedan dan ranije na večer posolite i popaprite svinjsko meso. Kare bez kosti, dobro ga natrljajte češnjakom i nešto jačim senfom, omotajte svinjskom maramicom (vrećicom) i ostavile da stoji na hladnom mjestu. Drugog dana tako pripremljeno meso obložite tankim kriškama limuna, stavite u namašćeni pleh i ispecile u dobro zagrijanoj pećnici.
Kod pečenja pečenku možete polijevati s malo rastopljene masti kako vam ne bi zagorjelo. Pecite lako dugo dok se meso lijepo ne zacrveni. Dok se pečenka peče na laganoj vatri, možete pripremali prilog. Krumpir skuhajte, ogulite i narežite kao za reslanje. U zdjelu slavite mast, ispirjajte narezani luk s kockicama suhe slanine, dodajte papriku, ajvar i krumpir.
Sve posolite prema želji i zalijevajte juhom kako bi bilo što ukusnije. Kada je sve pripremljeno, složite na poslužavnik, aranžirajte s kuhanim povrćem i poslužite. Kao salatu pripremile domaći repinelin (matovilac) s crnim uljem i domaćim jabučnim octom kojeg u božićno doba godine ima dovoljno.
Izvor: 2126