Piće i hrana 24.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 26.07.2016. 13:48.

Jela za Božić

Pečenje u vrećici i krumpir prilog

Pečenje u vrećici i kalapajsani krumpir

Za pripremu ovog jela potrebne su sljedeće namirnice

  • 1 kg svinjetine bez kosti
  • 1 svinjska maramica (vrećica) 
  • 1 režanj češnjaka 
  • svinjska mast 
  • senf 
  • limun
  • sol
  • papar

Za prilog:

  • 1 kg krumpira
  • 2 glavice luka 
  • 2 žlice masti
  • 1 žličica crvene paprike 
  • 2 žice ajvara
  • 5 dkg suhe slanine (špeka ili domaće počrvine)
  • malo juhe

Ova količina namirnica dovoljna je da se pripremi jelo za četiri osobe. Jedan dan ranije na večer posolite i popaprite svinjsko meso. Kare bez kosti, dobro ga natrljajte češnjakom i nešto jačim senfom, omotajte svinjskom maramicom (vrećicom) i ostavile da stoji na hladnom mjestu. Drugog dana tako pripremljeno meso obložite tankim kriškama limuna, stavite u namašćeni pleh i ispecile u dobro zagrijanoj pećnici.

Kod pečenja pečenku možete polijevati s malo rastopljene masti kako vam ne bi zagorjelo. Pecite lako dugo dok se meso lijepo ne zacrveni. Dok se pečenka peče na laganoj vatri, možete pripremali prilog. Krumpir skuhajte, ogulite i narežite kao za reslanje. U zdjelu slavite mast, ispirjajte narezani luk s kockicama suhe slanine, dodajte papriku, ajvar i krumpir.

Sve posolite prema želji i zalijevajte juhom kako bi bilo što ukusnije. Kada je sve pripremljeno, složite na poslužavnik, aranžirajte s kuhanim povrćem i poslužite. Kao salatu pripremile domaći repinelin (matovilac) s crnim uljem i domaćim jabučnim octom kojeg u božićno doba godine ima dovoljno.

Izvor: 2126