Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 23.09.2016. 11:06.

Izvrsni za salatu

Ukiselite krastavce i pohranite ih za kasniju upotrebu

Sastojci:

  • 10 kg krastavaca
  • 100 g soli
  • 200 g šećera
  • 10 l vode
  • lišće vinove loze
  • papar
  • kopar
  • gorušica

Postupak:

Operite krastavce i ostavite u hladnoj vodi preko noći. Idućeg dana krastavce ocijedite i izbodite svaki na nekoliko mjesta. Na dno posude stavite lišće vinove loze (ili višnje) i druge začine pa redajte krastavce. Između krastavaca pospite zrna papra i gorušice, a na vrh stavite lišće vinove loze ili višnje.

Prokuhajte vodu, sol i šećer, pa hladnom tekućinom zalijte krastavce. Posudu zatvorite i opteretite kamenom. Neke vrste povrća možemo kiseliti bez dodatka octa, prirodnim kiseljenjem.

Pritom se moraju osigurati optimalni uvjeti: sol se dodaje povrću u količini od 12%, ambalaža i pribor moraju biti besprijekorno čisti; prvih 4 - 6 tjedana temperatura u prostoriji mora biti 22 stupnja, a kasnije je najbolja temperatura oko 10 stupnjeva.

Pasterizacija zimnice

Miješana salata

Lučice u octu

Kiseli šampinjoni

Kako pripremiti kiselu repu

Kako spremiti zelje

Spremanje krastavaca za zimnicu

Spremanje mahuna za zimnicu

Domaći ajvar

Šampinjoni za zimnicu

Priprema graška

Spremanje ajvara

Kiseljenje povrća

Izvor: 2472