Priprema i postupak
Recept za alzaški kolač od jabuka
Pripremite:
- 6 komada mliječnog odležanog peciva
- 4 dl mlijeka
- 3 jaja
- mahunu vanilije
- 15 dag šećera
- 75 dag jabuka
- 2 žlice kirša ili ruma
- 1 žličicu samljevenog cimeta
- 3 dag maslaca ili margarina
Postupak:
Prokuhajte mlijeko s vanilijom prerezanom po duljini. Naribajte koricu s peciva koje ćete natrgati u zdjelu. Prelijte vrelim mlijekom. Odstranite vaniliju, jabuke ogulite, očistite i narežite na listiće. Vilicom zgnječite namočeno pecivo.
Dodajte šećer, žutanjke, kirš, jabuke i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dobro namastite vatrostalnu posudu, ulijte smjesu. Po vrhu pospite mrvicama (oribanu koricu peciva) i cimet. Preostali maslac narežite na listiće i rasporedite po kolaču.
Pecite u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 230 Celzijevih stupnjeva.
Savjet dana: ako imate aluminijsko posuđe koje je pocrnilo, prokuhajte u njem kore jabuka pa će mu se vratiti sjaj.
Izvor: 2322