Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 11.10.2016. 10:49.

Sol i čuvanje hrane

Konzerviranje soljenjem koristi se za začinsko bilje, zelenje za juhu, miješano povrće....

Kod konzerviranja soljenjem veće količine soli onemogućuju razvijanje mikroorganizama i čuvaju namirnice od kvarenja. Soljenjem konzerviramo povrće, ali kako ono na taj način upije previše soli, prije kuhanja ga treba dobro oprati.

Ispiranjem soli uništavaju se vitamini i aromatični sastojci. Zato se u suvremenom konzerviranju usoIjava samo ono povrće koje se zimi rabi za začine, a njima se ujedno i soli jelo.

Najčešće se solju konzervira zelenje za juhu, miješano povrće za juhe i umake i mljevena paprika za začine varivima i juhama.

Kako se kisele krastavci

Crvena paprika i spremanje paprike za zimu

Miješano povrće za zimu

Spremanje paprike za zimu

Punjene paprike

Kako spremiti feferone za zimu

Recepti za zimnicu i ukiseljeno povrće

Spremanje maslina

Spremanje cikle

Miješano povrće

Izvor: 2472