Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

KORJENASTO POVRĆE, čuvanje povrća u pijesku

Korjenasto povrće vadimo posebnim podrivačem. Ciklu, celer, repu vadimo ručno, a peršin i mrkvu pomoću posebnih vila. Povrće potkopamo ili iščupamo, korijen se otrese od zemlje, a lišće se odstrani rezanjem. Do spremanja povrće stavimo na gomilu i prekrijemo lišćem da nam ne uvene. Uveli korijen vrlo se teško čuva. Čuvaju se samo izabrani neozlijeđeni korijeni. Sad, kad ste povrće izvadili, trebate ga spremiti za zimu. Povrće možete spremiti na dva načina, i to u pijesak ili trap. Korabice, ciklu, repu i mrkvu stavljamo u pijesak na ovaj način - povrće preberemo, uzmemo ono zdravo i neoštećenog korijena, operemo ga i stavimo u suhi pijesak tako da ono stoji okomito, da mu je cijeli korijen u pijesku. Posude trebaju biti dovoljno duboke. Povrće spremljeno na taj način čuvamo u podrumu ili nekom drugom tamnom i hladnom mjestu. SPREMANJE POVRĆA, čuvanje povrća u trapu

Izvor: 2792