Piće i hrana 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 18.11.2016. 13:18.

Začinjeni napitak

Pratite upute i napravite izvrsnu domaću medovinu (gvirc)

Medovina je nešto drugačije piće kojem se dodaju mirodije: voda dobro zaslađena medom se kuha i pritom se skida pjena dok ne nestane. Da bi medovina bila ukusnija, nekoliko klinčića, par korica cimeta i nešto limunove kore treba zavezati u čistu platnenu krpu i spustiti je u medovinu da se kuha.

Čim se prestane pjeniti, skine se s vatre, kad se ohladi odtoči u čistu posudu i pokrije čistom krpom ili se stavi vrelnjača dok medovina ne zavri za što treba 15 dana.

Za vrijeme vrenja posuda ne smije biti začepljena nakon čega se pretoči u drugu posudu pazeći da se ne pomiješa talog.

U novoj posudi lagano vri 10 - 20 dana i onda se može začepiti, a piti nakon 2 tjedna.

Kako se pravi gvirc

Izrada licitarskog srca

Izvor: 2020