Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 04.10.2016. 13:22.

Slatko i ukusno

Pekmez od šipka ne smijemo kuhati predugo kako bi se očuvao vitamin C

Sastojci:

  • 1 kg kaše ili oko 2,5 kg šipka
  • 800 g šećera
  • 2 I vode

Postupak:

Zrele, ne premekane plodove šipka operite, očistite od dlačica i peteljki i prepolovite. Stavite u 2 I vode i kuhajte 20 minuta dok ne omekšaju. Šipak propasirajte zajedno s vodom. Kašu ponovo kuhajte uz postupno dodavanje šećera.

Kad umiješate sav šećer, kuhajte još 15 - 20 minuta i stavite u zagrijane staklenke. Šipak je bogat vitaminom C, zato ga nemojte predugo kuhati da ne uništite vitamin.

Kompot od marelica

Miješani pekmez

Domaći pekmez od šljiva

Kompot od grožđa

Recept za kompot od krušaka

Recept za kompot od trešanja

Kompot od jabuka

Pekmez od jabuka i pekmez od rajčica

Recept za pekmez od bresaka

Priprema kompota od bresaka

Kompot od višanja

Izvor: 2472