Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 12.08.2016. 10:38.

Umak ili čaj

Čaj od peršina može poslužiti kao pomoćno sredstvo u borbi protiv nekih bolesti

Peršin je bogat mineralima, natrijem, kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom. U sebi ima vitamine B skupine (B1, B2, B3, B6). Na sto grama lišća ima 170 mg vitamina C, a u korijenu C vitamina ima 4 puta manje.

Peršin možete uzgajati u vrtu, a isto tako i na balkonu, u glinenim posudama. Na taj način tu dragocjenu biljku čitave godine možete imati svježu u svojoj kuhinji. Ako se odlučite čuvati ga zamrznutog, najbolje da to budu vezice. Peršin sjeckanjem gubi na kvaliteti jer iz njega izlaze korisne, lakohlapljive tvari.

Peršinovo lišće upotrebljava se za pripremu hladnih umaka, možete ga koristiti u obliku čaja kao pomoćno sredstvo za liječenje bubrega, mokraćnog mjehura, reume, artritisa, gihta te grčeva u želucu.

Peršin uzgoj, sadnja peršina

Izvor: 2768