Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 19.04.2016. 14:15.

Rajsko voće

Kako spremiti rajčicu?

Rajčica je kod nas veoma cijenjeno povrće i tijekom ljeta se koristi kao dodatak većini jela. U ishrani je značajna kao bogat izvor karotena, vitamina C, B, E, K, kalija, natrija, kalcija i željeza. Mada je uobičajeno da se pri kupovini biraju čvršći plodovi koji mogu duže stajati. ispitivanja ukazuju na veću hranjivu vrijednost potpuno zrelih plodova.

Zrenjem se u plodovima stvaraju velike količine vitamina, naročito C. Zbog toga bi u vrijeme spremanja zimnice trebalo obratiti pažnju na zrelost rajčica, da bi se pripremili proizvodi što bogatiji vitaminima. Za zimu se najčešće pripremaju sokovi za juhe i umake.

Manje je poznato da se od rajčice mogu pripremati džem, marmelada, što predstavlja i odlično osvježenje u klasičnoj zimnici.

Domaći kečap recept, kuhanje rajčice

Rajčica recept, marmelada od rajčice

Izvor: 2370