Sočno i lagano
Torta od trešanja sprema se tijekom dva dana
Sastojci:
- 30 dag brašna
- 20 dag margarina
- 10 dag šećera
- vanilin - krema
- trešnje
- vanilin - šećer
Postupak:
Navečer zamijesimo prhko tijesto od 30 dkg brašna, 20 dkg margarina i 10 dkg šećera, pa ostavimo da počiva do drugog dana. Onda ga razvaljamo i njime obložimo jedan plići oblik za torte. Ne smeta ako nam se tijesto gdje ošteti, odnosno potrga jer kod ove vrste tijesta dovoljno je da ga prstima malo nategnemo i stisnemo, a kad bude pečeno, oštećenje se neće vidjeti.
Stavimo oblik u vruću pećnicu i pečemo dok ne zarumeni. Kad oblik ima visoke strane, možemo na tijesto staviti pergament papir, a na papir zrnje kukuruza ili graha, tako da se tijesto ne spusti, već da zadrži oblik tepsije za torte.
U tu pečenu zdjelu od tijesta najprije na dno stavimo vanilin kremu, a na nju očišćene i u šećernom sirupu kuhane trešnje. Posipamo jos vanilin - šećerom i poslužimo.
Izvor: 473