Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

ZAČINSKO BILJE U TEGLI, uzgoj začinskog bilja

Začinsko bilje beremo uglavnom u proljeće i ljeto, ali pored toga upotrebljivost mu može biti i cijele godine. Ako posijete u kasnu jesen brojne biljke kao što su vrtna krasuljica, korijandar, peršin i druge koje nastavljaju rast i zimi ako su zaštićene od mraza u klijalištu ili pod staklenim ili plastičnim pokrovom. Osim toga, dobro će vam uspijevati i na prozorskoj dasci. Neke zeljaste trajnice ugibaju zimi kao vlasac, estragon i metvica, ali pored toga i njih možete imati zimi. Da biste je osposobili za zimu u ranu jesen iskopajte biljku koja je odrasla, razdijelite je i presadite u kontejnere u humusnoilovasti kompost. Tako posađene biljke držite na svjetlom mjestu koje je zaštićeno od mraza i propuha. Ona će zimi stvarati nove izboje koji se mogu redovito brati kada dode proljeće, te biljke možete baciti ili ih posaditi opet na otvoreno u vrt. U zimi su te biljke oslabile pa ih kako bi opet ojačale nemojte brati jednu sezonu. Zimzelene biljke kao ružmarin, čubor i timijan mogu se skupljati tijekom godine, osim zimi, samo zato što u to vrijeme nema novog rasta. VLASAC, vlasac kao začin

Izvor: 2634