Sponzorirano 20.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:23.

Vindijina pekarnica Latica za 15% smanjila udio soli u svim svojim proizvodima

Uvođenjem novog standarda u proizvodnju pekarskih proizvoda, pekarnica Latica aktivno se uključila u unapređenje javnog zdravlja, budući da prekomjerni unos soli dokazano štetno utječe na zdravlje.

Zbog činjenice da prekomjerni unos soli u organizam štetno djeluje na ljudsko zdravlje, jedan od najvećih pekarskih proizvođača u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i članica Grupe Vindija, pekarnica Latica smanjila je udio soli u svojim proizvodima za značajnih 15 posto. Od prošle godine, kada je  je u prvoj fazi smanjen udio soli u polubijelim i bijelim vrstama kruha, pecivu i bureku sa svježim sirom, do danas su obuhvaćeni i svi ostali pekarski proizvodi Latice. Na ovaj se način Vindijina pekarnica  aktivno uključila u unapređenje javnog zdravlja, budući da se pekarski proizvodi na domaćem tržištu konzumiraju u velikim količinama te su standardni dio jelovnika vrtića, škola i bolnica.  

Usvajanje zdravijih prehrambenih navika smanjenjem unosa kuhinjske soli u organizam iznimno je važno jer prekomjeran unos izrazito štetno utječe na pretilost, povišeni krvni tlak, bubrežne i moždane bolesti te zaustavlja djelovanje lijekova koji se koriste za liječenje navedenih bolesti. Vindijina pekarnica Latica je udio soli u svojim proizvodima smanjivala postupno, dajući potrošačima vremena za navikavanje na nešto blaži okus omiljenih proizvoda. Dokazano je da se na ovaj način ne utječe na tehnološka svojstva tijesta i volumen konačnog proizvoda, a kupcima se nudi zdraviji proizvod. „Važno je znati da smanjenjem udjela soli u hrani, drugi okusi više dolaze do izražaja, što proizvođačima koji koriste kvalitetne sirovine može samo koristiti“, istaknuli su u Latici. 

Grupa Vindija tržištu nudi široku paletu kvalitetnih proizvoda provjerene sigurnosti, zdravstvene ispravnosti i autentičnih okusa, a ovim se potezom dodatno angažirala oko motiviranja kupaca da prilikom izbora namirnica vode računa o svom zdravlju. Kao domaći prehrambeni lider, Vindija je prepoznala priliku da s malom promjenom u proizvodnom procesu napravi važan pomak i u podizanju svijesti potrošača o važnosti odabira zdravijih namirnica, što je u skladu sa Strateškim planom o smanjenju prekomjernog unosa soli, koji je prošle godine usvojila i hrvatska Vlada.

Asortiman pekarnice Latica čini oko 80 dnevno svježih proizvoda, nekoliko višednevnih proizvoda, dva trajna proizvoda (mrvice i mlinci) te zamrznuti proizvodi za pečenje na prodajnom mjestu. Za prepoznatljivu kvalitetu i okus, uz pažljiv odabir sirovina, zaslužna su stalna ulaganja u tehnologiju, inovacije i razvoj  te predan rad prehrambenih tehnologa Grupe Vindija. Svojim poslovanjem Latica zadovoljava najviše standarde kvalitete, a o tome svjedoči i implementacija FSSC certifikata (Food Safety System Certification) koji objedinjuje standarde za upravljanje kvalitetom i sigurnošću ISO 22000 i HACCP. Pekarnica je 2011. prvi puta dobila i certifikat Halal, čime se pridružila Vindiji, Koki i Vindonu, koji također imaju to priznanje. 

 

Izvor: 3160