Sport 29.07.2020. 11:57. Zadnja izmjena: 29.07.2020. 12:16.

Teniski klub Mursko Središće

Aktivnosti Teniskog kluba Mursko Središće

Klub prijatelja tenisa u Murskom Središću osnovao je i vodio Željko Soldat 1975. godine. Uz njega su, ne mareći za grbavi travnjak Šuderke, tenis zaigrali Ana i Zlatko Kelner, Lidija i Đuro Varšić te Jadranka Soldat, a ubrzo poslije pridružili su im se i drugi zaljubljenici u ovaj sport. Klub je održao nekoliko turnira i djelovao tako četiri godine, do 6. listopada 1979. godine, kada je Mursko Središće dobilo svoj Teniski klub Mursko Središće.

Predsjednik novoosnovanog kluba bio je Mirko Pahor, imali su tada samo jedno igralište, a pokrenuli su akciju za izgradnju još dva. Članovi, kojih je bilo sve više, uz financijsku pomoć društveno-političkih organizacija, sami su zasukali rukave i prionuli poslu kako bi što prije imali dodatne terene za igranje tenisa.

Danas, 41 godinu nakon osnivanja, Teniski klub Mursko Središće ima tri teniska terena na odličnoj lokaciji, uz rijeku Muru, 65 članova te 24 polaznika škole tenisa. Najmlađi član kluba je petogodišnjak Luka Orehovec dok najstariji član Vladimir Pintarić ima 72 godine. Najbolji tenisači Teniskog kluba Mursko Središće su Matija Balaž i Tino Zanjko koji su redovito, zadnjih godina, finalisti Murskog kupa i drugih klupskih prvenstava. Nema dana kada su tereni prazni, a nedavno su ih predsjednik Dario Mikulić i najaktivniji članovi uredili kako bi bili što bolji za igranje.


Murska liga

S predsjednikom Mikulićem razgovarali smo o radu Kluba, a jedna od zanimljivijih aktivnosti je Murska liga koju su pokrenuli prošle godine. - Ove godine imamo šest skupina Lige. U svakoj skupini su po pet igrača, što znači da svaki igrač mora odigrati četiri meča u tri ili četiri tjedna. Prva dva iz svake skupine sele u višu skupinu, treći ostaje u skupini, a četvrti i peti ispadaju u nižu skupinu. Skupljaju se bodovi tijekom cijele sezone, objasnio je Dario Mikulić o tome kako Murska liga funkcionira.

Prvo kolo Lige počinje čim se slože teniski tereni, na proljeće, a turnir završava krajem teniske sezone, u listopadu. Zajednički je to turnir dvaju klubova pa sudjelovati mogu članovi Teniskog kluba Mursko Središće i članovi Teniskog kluba Sveti Martin na Muri. Prije Murske lige ta dva kluba igrala su Murski kup koji su zajednički organizirali od 2010. do prošle godine. Prvu Mursku ligu, 2019. godine osvojio je Karlo Novak, drugo mjesto pripalo je Josipu Šajnoviću, treći je bio Dario Mikulić, a četvrti Luka Rihtarec dok je za najbolji napredak nagrađen Bernard Hrženjak.


Turniri i škola tenisa

Teniski klub Mursko Središće je, osim Murske lige, prošle godine u rujnu na terenima teniskog kluba Mursko Središće povodom 40. godišnjice teniskog kluba, organizirao otvoreno prvenstvo u parovima. Pobijedio je par Kostić – Šiprak koji je u odličnom meču finala bio bolji od para Šipuš – Štefičar dok je treće mjesto osvojio par Balaž – Vurušić.

- Aktivni smo i puno toga organiziramo. Turnir slučajnih parova imamo na početku i kraju sake godine, zatim je tu kamp za polaznike škole tenisa Mursko Središće, Sveti Martin na Muri i Punčec Čakovec, Veteranska liga, Klupsko prvenstvo po skupinama, Klupsko prvenstvo – kostur i Mini tenis, nabrojio je Mikulić. Članovi odlaze i na razne turnire, najčešće u Međimurju i Varaždinu. - Nije važno dali je turnir u singlu ili double, bitno je druženje, naglasio je predsjednik središćanskog teniskog kluba.

Škola tenisa u Klubu se održava svake godine za vrijeme ljetnih praznika, obično od 1. lipnja do 30. kolovoza, ali se često, ako su dobri vremenski uvjeti, produžuje čak do listopada. Djeca su raspoređena po grupama po godinama, a voditelji škole tenisa su Patrik Lebar i Danijel Žbulj.

Klub ima i veteransku ekipu. - Imamo veterane, ali je ekipu malo teže sastaviti, jer smo možda i najmlađi teniski klub u Međimurju. Preko 90 posto članova mlađe je od 30 godina, kazao je naš sugovornik ponosan na mladost, veterane, ali i djecu koja su budućnost njihovog kluba.