Atletika i gimnastika 24.06.2016. 12:57. Zadnja izmjena: 24.06.2016. 21:52.

Atletičarka

Alena Hrušoci, prvakinja Mediterana: Do Olimpijskih igara u Tokiju još je mnogo prepona, ali...

Nedelska osnovnoškolka, čakovečka gimnazijalka, studentica kineziologije u Louisiani, prvakinja Mediterana na 400 metara s preponama za atletičare do 23 godine starosti - sve je to 21-godišnja Alena Hrušoci iz Nedelišća. Uspjeh (dosadašnje) karijere postigla je u subotu 4. lipnja u Tunisu, trčeći protiv predstavnica 13 mediteranskih zemalja. Nije se bilo lako ni plasirati u Tunis te je u tome uspjelo samo šest hrvatskih atletičara.

No Alena je normu ostvarila početkom svibnja, natječući se za svoj University of Louisiana at Lafayette. Dovršivši studentske obveze sjela je u zrakoplov i poletjela za Tunis. Nije je smelo niti sedam sati vremenske razlike. Nakon sučevog pucnja sve je drugo zaboravila i s 58,65 sekundi iza sebe ostavila Talijanku Valentinu Cavalleri i Turkinju Yildirim Deryu.

Ljeto će provesti u Hrvatskoj i nastupati za matični Atletski klub Nedelišće, a ujesen se vraća trećoj godini studija u Lafayettu, gradu pored New Orleansa. S Alenom smo razgovarali na stadionu NK Nedelišća.

Ne planira nastupati za SAD

- Počela sam trenirati sa sedam godina. Sve sam probala; vis, dalj, 400, 800... Utrkama na 400 metara s preponama posvetila sam se 2010. godine. Treniram pet puta tjedno. Naporno je, ali nije strašno. Imam još puno prostora za napredak. Želim završiti preddiplomski i diplomski te nakon toga trenirati s ciljem da se plasiram na Olimpijske igre u Tokiju 2010. godine - kazala nam je. Na pitanje postoji li mogućnost da je jednog dana gledamo kako brani boje SAD-a, kazala je: "Nikad ne bih nastupala za SAD. Hrvatska je Hrvatska!"

Inače, u Lafayettu je istrčala drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj na 400 metara s preponama - 57,74. Njime se ujedno plasirala na predstojeće Europsko prvenstvo u atletici u Amsterdamu. Nada se ulasku u polufinale te postoji mogućnost da je početkom srpnja gledamo uživo na malim ekranima. Dodajmo da je norma za Rio de Janeiro 56,20. Istrči li je kojim slučajem u Amsterdamu... No kako god bilo, Aleksandar Puklavec, njezin trener iz AK Nedelišća, kaže kako je Alena "spojila potencijal s mentalnim dijelom".

Sazrijela je s godinama

- Alena je sazrijela i shvatila koliko mora trenirati. U njoj je potencijala koliko želite, samo mora trenirati. Ukoliko se dobro pripremi možemo očekivati polufinale u Amsterdamu - kaže Puklavec. Alena pak nam je rekla kako proživljava složenu atletsku disciplinu kao što je 400 metara s preponama.

- Kad sam u bloku fokusiram se samo na jedno; da savršeno izguram prva tri koraka i prvu preponu. Nakon toga održavam ritam do pete prepreke, sve mora tehnički biti na razini. Tada kreće promjena ritma i najviše uživam na posljednjih 100 metara, jer ove sezone imam dobru izdržljivost. No prava priprema za utrku počinje dan ranije. Tada radim vizualizaciju, prolazim cijelu utrku u glavi, a na sam dan utrke se opuštam od uzbuđenja - kaže Alena Hrušoci.

Otkrila nam je i kako je preskaterijanka. Naime, od mesa jede jedino ribu. Jednoga dana, nada se, bit će veganka.

- Nije mi bilo lako, okolina je u Nedelišću teže prihvaćala da ne jedem meso. No ustrajala sam. Ne jedem ga i iz ljubavi prema životinjama i jer ga ne smatram zdravim - kaže te dodaje da u slobodno vrijeme voli planinariti i slikati akrilom.

Potpora u Nedelišću su joj otac Marinko, majka Gordana i starija braća Martin i Vedran. No najviše je uz nju njezin dečko, kopljaš Bartul Bašić iz Splita, s kojim studira u Louisiani te zajedno odlaze i na natjecanja. Željela se zahvaliti i bivšem treneru Željku Jagecu iz Nedelišća, Freddieu Gloveru iz SAD-a, kao i Jurici Tomčiću i Varji Bebić za potporu koju joj pružaju.

Općina Nedelišće nagradila Alenu s 5.000 kuna

Alenu Hrušoci i njenog trenera Aleksandra Puklavca, s ostalom darovitom djecom AK-a Nedelišće, primio je načelnik Darko Dania. Aleni je za sjajan rezultat predao 5.000 kuna nagrade.

- Želimo da se Alena plasira u Tokiju, ima odlične rezultate. Inače, ići ćemo u projekt s klubom te pozvati sponzore, kako bismo joj omogućili ostanak u našem klubu - kazao je Dania. Trener Puklavec pak je kazao kako je ovaj rezultat najbolji dokaz da se i u malim sredinama mogu postići vrhunski atletski rezultati.