Atletika i gimnastika 17.03.2018. 09:26. Zadnja izmjena: 17.03.2018. 09:29.

Bacač kugle

Čakovčanin Sven Todorović deseterostruki je hrvatski prvak u bacanju kugle

Sin legendarnog čakovečkog atletičara Branka Todorovića izvrstan je u dva sporta. Dvadesetgodišnji Čakovčanin Sven Todorović, po struci medijski tehničar, deseterostruki je hrvatski prvak u bacanju kugle, odnosno diska, osvojio je ukupno 40 medalja na državnim prvenstvima, uspješno sudjelovao na brojnim međunarodnim natjecanjima te je vjerojatno jedini sportaš u državi koji je osvojio prva mjesta u dva različita sporta - bacanju diska i dizanju utega.

- To je kao da gimnastičar pobijedi u plivanju ili badmintonaš u stolnom tenisu, govori Svenov otac te ujedno i trener, Branko Todorović kojeg se nešto starije generacije sjećaju kao također izvrsnog atletičara – bacača kladiva. Dvojicu čeličnih sportaša posjetili smo na jednom od zimskih treninga u kompleksu Sportsko rekreacijskog centra Mladost. Kako to nerijetko biva i kod drugih, ni Sven sportsku karijeru nije počeo sa sportom u kojem danas niže uspjehe. -Počeo je u Nogometnoj školi Međimurje Čakovec gdje je bio vratar. Išlo mu je relativno dobro, ali je nakon svakog treninga malo škicnuo k nama, atletičarima. Brzo smo shvatili da mu ruka dobro ide i tako je krenulo, kaže Branko Todorović. Sven se odmah prisjeća da je već na svojem prvom natjecanju, na Prvenstvu Hrvatske u kategoriji mlađih kadeta osvojio srebrnu medalju. Prije toga je bacanje diska trenirao tek kratko vrijeme, bio je učenik petog razreda. 

DESETLJEĆA USPJEHA 

Sportski put obitelji Todorović počeo je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća kad su Branka i nekoliko njegovih prijatelja, nakon pobjeda na osnovnoškolskim natjecanjima u bacanju kugle, pozvali u Atletski klub Sloboda Varaždin gdje je trenirao do osnivanja Atletskog kluba Međimurje 1978. godine. - Kao član AK Međimurje bio sam juniorski prvak Hrvatske, drugi i treći u kategoriji mlađih seniora, jednom u Kupu bio među 16 najboljih u Jugoslaviji. Uspjesi bi bili vjerojatno veći, ali uvijek me srdilo što nismo imali pravog trenera. Zato sam se, da mladi dobiju bolju priliku od mene, kad je Atletski savez pokrenuo školu za trenere odmah upisao i postao trenerom. Uz ostale, trenirao sam prvakinju Hrvatske i četvrtu bacačicu u tadašnjoj državi te kasnije najbolju sportašicu Međimurja 1988. godine Snježanu Vurušić, bila je tu i Melani Kraljić, prvakinja Hrvatske u bacanju kugle za seniorke, kadetska reprezentativka Hrvatske Lea Obadić, prisjeća se Branko Todorović.

SNAŽAN KAO DIZAČ UTEGA, BRZ POPUT SPRINTERA

Danas, iako trenira i mlađe naraštaje za koje će se tek čuti, najviše vremena posvećuje upravo sinu. - Treniramo svaki dan, šest dana u tjednu, najmanje po tri sata. Prvo se na treningu ispucava 60 hitaca diska, a onda slijedi sat i pol teretane. Idući dan trenira se brzina - sprint, skokovi. Bacač mora uspješno kombinirati snagu, sprint, skok i eksplozivnost, pojašnjava Sven, dok se Branko prisjeća riječi jednog trenera da bacač mora biti snažan kao dizač utega, a brz poput sprintera. Osim Hrvatske, Sven je dosad nastupio na natjecanjima u Nizozemskoj, Azerbajdžanu, Švedskoj, Poljskoj, Bugarskoj, kao i na natjecanju u powerliftingu Strongestman u Mađarskoj gdje je također postigao uspjeh za pamćenje.

Dok je standardni disk kakav se baca na atletskim natjecanjima mase dva kilograma, na powerlifting natjecanju baca se onaj od pet kilograma. Isto tako atletska kugla težine je sedam kilograma,  a na powerlifting natjecanju – 15. U obje kategorije Sven je bio prvi te je ujedno rekorder čakovečkog powerlifting kluba Pozoj. Podigao je 120 kilograma. Kad je riječ o kladivu, Sven na atletskim natjecanjima baca povremeno, onako usput, da za svoj klub skupi bodove. Ove ga godine očekuju Prvenstvo hrvatske, različiti kupovi te međunarodni mitinzi u susjednim zemljama, no, sve je podređeno 2019. godini. Žele ispuniti normu i kvalificirati se na Europsko prvenstvo za mlađe seniore u Švedskoj. -Ima možda nekaj u genima, ali prvenstveno rad i upornost, odgovara na kraju na naše pitanje o Svenovim uspjesima stariji Todorović. 

Kugla – disk – kladivo 

Za bacanje kugle i diska prvenstveno je važna snažna ruka, a za kladivo dobra koordinacija. Kad nekome svo troje ide podjednako, odluči se što izabrati. Mogu se kombinirati i kugla-disk ili disk-kladivo, no s vremenom se vrhunski bacači moraju posvetiti samo jednome. Primjer je Sandra Perković. Svenu je zasad disk glavna, a kugla sporedna disciplina, kaže Branko Todorović.

O prehrani brine mama Roberta

Osim treninga, bacačima je prehrana ključna. -Srećom, imamo dobru mamu i suprugu, Robertu, koja kuha prema našim sugestijama. Najviše jedemo piletinu, puretinu, ribu, a Klub uskače pri nabavci skupih dodataka prehrani, odnosno preparata za oporavak organizma nakon treninga. Izbjegava se sve nezdravo, no ponekad ipak podlegnemo kolačima, čokoladama, gaziranim sokovima, kroz smijeh kažu sin i otac Todorović.