Atletika i gimnastika 22.07.2017. 09:09. Zadnja izmjena: 22.07.2017. 09:29.

Škola trčanja u Čakovcu

Danas lijena stopala - jednom će otrčati polumaraton

Dugogodišnju tradiciju atletske škole za učenike osnovnih škola, Atletski klub Međimurje iz Čakovca nedavno je upotpunio još jednom školom - trčanja, i to za odrasle. Od početka lipnja dvadesetak polaznika svakog ponedjeljka, srijede i petka, na stadionu SRC-a Mladost u Čakovcu, pod budnim okom profesionalnog trenera Aleksandra Žbulja, postepeno gradi svoje trkačko znanje i marljivo sakuplja prve dugoprugaške kilometre.

Aleksandar Žbulj, profesionalni trener u AK-u Međimurje

 

 

 

 

 

No, zašto se trčanje uopće mora - učiti? Svima nam je urođena, prirodna aktivnost, jednostavna i besplatna te zahtijeva svega malo volje i vremena...

- Naša škola nije samo škola trčanja već atletike općenito, tako da polaznici rade puno više od samog trčanja - pripremaju sve skupine mišića, tetive i zglobove za ono što ih očekuje kasnije, pojašnjava tajnik AK-a Međimurje Mario Dobša.

Mario Dobša, tajnik AK-a Međimurje

 

 

 

 

 

Krajnji je cilj sadašnje školarce pripremiti za sudjelovanje u nekoj od utrka koje AK Međimurje organizira - kros ligu Globetka, utrku Grada Čakovca ili nedavno prvi put održan čakovečki polumaraton. A da bi se cilj postigao, potrebno je najprije svladati osnove.

- Kad se počne s trčanjem, mišići na stopalima i listovima su lijeni i mi polako izgrađujemu tu muskulaturu, pa i cijelo tijelo, da očvrsne kako bi se kasnije moglo kvalitetnije trčati, kaže trener Aleksandar Žbulj.

Grupu polaze ljudi različite dobi, spola, predispozicija i fizičke spreme, pa se kod nekih samo učvršćuje postojeća tehnika i nadograđuje kondicija, dok kod drugih valja ispraviti urezane loše motoričke radnje, za što će trebati i nešto više vremena.

Iako je na početku mnogima teško zamisliti da će jednog dana istrčati trasu Globetke od 3,6 ili 7,8 kilometara, a kamoli 21 polumaratonski kilometar, najvažnije je, poručuju u AK-u Međimurje, krenuti i ne odustati.

Međimurje, uostalom, prati svjetske trkačke trendove, što potvrđuje i sve veći broj zaljubljenika u trčanje - kad je 2012. godine počela kros liga Globetka, sudjelovalo je u prosjeku 59 trkača. Do ove ih se godine broj i više nego udvostručio, te ih omiljenom čakovečkom šumom svako kolo trči 138! I ta će se brojka zasigurno povećati, čim iz škole trčanja stasaju novi trkači, a želite li im se pridružiti, treninzi su svakog ponedjeljka, srijede i petka u 19 sati, na stadionu SRC-a Mladost. Sve dodatne informacije možete saznati na internetskim stranicama AK-a Međimurje ili putem elektronske pošte na [email protected]

Što kažu polaznici

Lidija Levačić, Čakovec 

 

 

 

 

 

Trčanje nije samo obuti patike nego napokon odraditi treninge, rekli bismo, kak Bog zapoveda. Znanja nikad dosta, učimo cijeli  život, pa zašto ne i trčanje!

Krešo Rušnjak, Trnovec 

 

 

 

 

 

Sin polazi atletsku školu i dok ga čekam ionako sam na stadionu, pa sam se i sam uključio. Nisam prije bio pretjerano sportski aktivan i svaki početak je težak, ali želja mi je iduće godine istrčati polumaraton.

Dunja Franjić, Čakovec 

 

 

 

 

 

Imam prethodnog trkačkog iskustva, ali školi sam se priključila jer želim ostati u dobroj kondiciji i naučiti pravilno trčati. I moram priznati da se izvrsno osjećam!