Atletika i gimnastika 27.06.2016. 07:57. Zadnja izmjena: 27.06.2016. 08:04.

Grand Prix Challenge Cup

Filip Ude drugi u Portugalu

Olimpijske igre u Rio de Janeiru sve su bliže, a naš olimpijac Čakovčanin Filip Ude u sve je boljoj formi. Na turniru Grand Prix Challenge Cupa u portugalskoj Anadiji osvojio je odlično 2. mjesto vježbe konja s hvataljkama s ocjenom 15.125. 30-ogodišnji Čakovčanin do druge pozicije na pobjedničkom postolju stigao je zahvaljujući odlično odrađenoj vježbi s početnom ocjenom 7,0. Usprkos padu pri kraju vježbe u kvalifikacijama uspio je izboriti subotnje finale. Član GK Marijan Zadravec Macan Čakovec nije krio oduševljenje odrađenim nastupom, iako se je na njegov u izjavu trebalo čekati dugo nakon doping kontrole.

„Ovako tešku vježbu radim posljednja dva mjeseca i sada sam je uspio prvi puta odraditi od početka do kraja i na natjecanju, a ne samo na treningu“.Istaknuo je da je to vježba za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama. „U Riu ću kvalifikacije odraditi s vježbom koja će imati početnu ocjenu 6,5, a u finalu ću ići na sve ili ništa, nema kalkulacija“, poručio je Filip. Veseli ga što je na dobrom putu, a ovaj rezultat će biti vjetar u leđa da još jače stisne na treninzima u preostalih mjesec i pol do početka OI. Za doping kontrolu pak je rekao da se istinski i iskreni sportaši nemaju čega bojati, pa tako ni on.

I u Filipovom stručnom stožeru su bili zadovoljni njegovim nastupom. Trener Igor Kriajimski smatra da je kompletno odrađena vježba s početnom ocjenom 7,0 odličan psihološki podstrek za OI. Rekao je kako se je osjetila nervoza, ali nakon pojačanih treninga počeli su dolaziti i sve bolji i evidentniji rezultati. Ima još mjesta za napredak te da će se forma sada tempirati za rio i kolovoz.

„Filip je pokazao da vjeruje u sebe, uspio je odraditi i finalni dio vježbe, saskok“, poručio je drugi trener Mario Vukoja koji smatra kako je posljednje natjecanje prije Brazila proteklo prema planu. Izjavio je kako su poteškoće pri izvedbi vježbe 7,0 bile očekivane te da se u predstojećem vremenu to treba stabilizirati i sve će završiti onda kako treba.

Filip Ude je u Portugalu iza sebe ostavio Francuza Tommasonea i Slovenca Bertoncelja, bolji od njega bio je samo Kinez Weng kojeg neće biti na OI u Brazilu.