Atletika i gimnastika 16.02.2016. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

NGC Aton Nedelišće

Filip Ude pobjedom otvorio olimpijsku sezonu, sljedeća provjera u Stuttgartu

NGC “Aton” bio je domaćin vrlo zanimljivog i uzbudljivog natjecanja pod nazivom “Pre Test event”.
Natjecanje je zamišljeno kao prva provjera višebojcima koji su se plasirali na olimpijske kvalifikacije koje će se održati u travnju u Riu. Uz to HGS odlučio je da će se u sklopu natjecanja održati i kontrolni trening i izborno natjecanje kandidate za juniorsko EP i Svjetske kupove
“Kako u ovom period nije bilo kvalitetnih višebojskih natjecanja odlučili smo mi organizirati natjecanje za gimnastičare koji su plasirali na olimpijske kvalifikacije i koji žele provjeriti svoju formu. To su redom sve Filipovi konkurenti, koji će također tražiti svoju vizu za OI. Nama je prvenstveno bilo važno provjeriti stanje Flipove forme te vidjeti konkurenciju, jer svi manje vise imaju gotov program s kojim će nastupati” rekao nam je Mario Vukoja. 
Natjecanje je bilo vrlo uzbudljivo i dečki su pokazali zavidnu formu za ovaj period. Filip je bio posebno raspoložen i motiviran da se pred domaćom publikom pokaže u najboljem izdanju. To mu je i uspjelo te je sa 87.10 bodova uvjerljivo osvojio prvo mjesto, dok mu je do ruča za vratom puhao Cipranin Georgiou koji je završio na drugom mjestu sa 85.55 bodova. Treće mjesto pripalo je odličnom mladom Belgijancu Gentgesu koji je sa 84.40 završio na trećem mjestu.
Filipu je ovo najbolji višebojski rezultat u ovom olimpijskom ciklusu, a 87.10 bodova trebalo bi bit ii vise nego dovoljno za plasman na svoje treće OI.

Igor Kriajimskii zadovoljan je ovom provjerom za koju kaže: “Pred Filipa su na ovom natjecanju stavljena dva zadatka: provjeriti višebojski programe te vježbu na konju koju pripremamo za test event, EP i nadam se za olimpijske igre u Riu. Višebojska forma je blizu top forme, a za konja nam fali još malo vremena, no nadam se da ćemo i to riješiti”

Nakon što je odradio višeboj i uzeo zlato, Filip je još jednom zagrijao konja i probao vježbu iz 6.7 koju je uspješno odradio, samo nije napravio saskom. Nije lose za sedmu spravu. “Provjera je uspjela, osjećao sam se dobro. Nisam baš bio do kraja smiren (uvijek je tako kad nastupam doma), ali prošao sam sve sprave bez pada i bez veće greške. Ima još puno prostora za poboljšanja, pogotovo na karikama i ručama. Ako ponovim, a ponovit ću ovakav nastup na kvalifikacijama siguran sam da će treća olimpijska viza biti u mom džepu” – rekao nam je dobro raspoloženi Filip.

Ostaje nam još jedna provjera (19.3) u Stuttgartu nakon koje slijede pripreme u njemačkom nacionalnom centru, a 16.04. dan D u Riu. Uz Filipa i ostali naši gimnastičari su bili vrlo uvjerljivi, pogotovo Tomislav Marković (15.225 na tlu) i Korosteljev. Tin Srbić pokazao je da polako, ali sigurno stabilizira svoju preču (14.65), a ugodno iznenađenje bio je junior Aurel Benović kojem je A kriterij za odlazak na EP izmaknuo za 1 desetinku.