Atletika i gimnastika 08.08.2018. 10:51. Zadnja izmjena: 08.08.2018. 10:52.

U dobroj formi

Filip Ude u Glasgowu će nastupiti na četiri sprave

Ponajbolji hrvatski gimnastičar Filip Ude intenzivno se priprema za nastup na Europskom prvenstvu koje će se od 9. do 12. kolovoza održati u škotskom Glasgowu. Motiva mu ne nedostaje, već sada gleda unaprijed prema 2019. godini kada će se boriti za nastup 2020. godine na Olimpijadi u Tokiju. Tom cilju i svom nastupu na četvrtim Olimpijskim igrama sve je podredio, u dobroj je formi što je nedavnim nastupom na Otvorenom prvenstvu Izraela i osvajanjem čak četiri odličja i potvrdio.

- Prvi sam puta nakon dvije godine radio višeboj, zadovoljan sam, sve sam dobro napravio, nisu to još uvijek maksimalne vježbe, tek sam počeo, no već se sada moram pripremati za kvalifikacije koje slijede za nešto više od godinu dana na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu, rekao nam je Filip. Svoj nastup na njemu četvrtim Olimpijskim igrama nastojati će osigurati kroz višeboj. To je za sada ipak nešto dalja budućnost, bliža mu je ona koja donosi nastup na Europskom prvenstvu u Glasgowu.

NA ČETIRI SPRAVE

- Tamo ću nastupiti na četiri sprave - preči, parteru, karikama i konju s hvataljkama jer se natječemo i ekipno pa svi iz reprezentacije trebamo raditi više sprava. Forma mi je trenutno dobra i u usponu, dobro se osjećam, radim svoje vježbe i mislim da bi sve trebalo biti u redu. Ipak, najvažniji mi je nastup na konju s hvataljkama jer na ostalim spravama nisam toliko konkurentan za medalju i finale. Kad bi ušao u finale i na preči ili parteru to bi bilo pravo čudo. Ako dobro odradim svoju vježbu na konju bilo bi to dovoljno za finale. Najvažnije je da ne padnem i da odradim vježbu što bolje mogu, ističe.

NE RAZMIŠLJA O KRAJU KARIJERE

Filip će prvu polovicu ove godine pamtiti i po nastupima u talijanskoj ligi gdje je uspješno nosio dres Salerna.

- Bilo je super, pomogao sam ekipi u tri nastupa, osvojili smo naslov prvaka pa ću vjerojatno i iduće godine nastupati za taj klub.

Od nastupa u Pekingu gdje je na Olimpijadi osvojio srebrno odličje prošlo je 10 godina. Filipu i dalje ne nedostaje volje. Nedavno je proslavio 32. rođendan, dobro usklađuje treninge i nastupe s obiteljskim životom.

- Dokle god se osjećam konkurentnim trenirati ću i nastupati. Kad shvatim da to više nema smisla, onda ću prekinuti, ali zasad imam dovoljno volje i želje, završio je naš srebrni olimpijac. S time se slažu i njegovi treneri Mario Vukoja i Igor Kriajimski. Zadovoljni su trenutnom formom, ozljede su prošlost, što je znak da treba očekivati dobre rezultate već na Europskom prvenstvu u Škotskoj.