Atletika i gimnastika 28.07.2016. 11:36. Zadnja izmjena: 28.07.2016. 11:42.

Gimnastika

Filip Ude završio pripreme u Rusiji - na Olimpijske igre ide spremniji no ikad

Naš najbolji gimnastičar, Čakovčanin FILIP UDE završio je posljednje pripreme za predstojeće OI-e U Brazilu. U ruskom nacionalnom centru „Ozero Krugloe“ nedaleko Moskve desetodnevne pripreme odradio je u dva segmenta, simuliranje nastupa na natjecanju i održavanje forme. Uoči povratka u Hrvatsku njegov trenerski tandem: Igor Kriajimski i Mario Vukoja donio je jednoglasni zaključak kako je 30-godišnji Čakovčanin spremniji nego ikad. Trenutačnu formu ocijenili su boljom nego uoči igara u Pekingu prije 8 i Londonu prije 4 godine. Potvrdio je to i sam Filip Ude koji je izjavio da se osjeća odlično te da ne može vjerovati da u godinama kada njegovi vršnjaci razmišljaju o umirovljenju trenira bolje nego ikada. 

Pripreme u Rusiji dale su i odgovor na pitanje s kojom će vježbom Ude nastupati na kvalifikacijama olimpijsko turnira. Vagalo se je između početne ocjene 6,5 ili 6,7, na kraju je odlučeno da to bude ona „teža ocjena“ 6,7. Ta vježba, s kojom je Ude osvojio srebro na SP-u prije dvije godine u kineskom Nanjingu, daje prostora za nekakvu manju grešku dok ona 6,5 to ne može garantirati. Jaču vježbu odrađivao je u kontinuitetu bez većih problema tijekom svih dana u Rusiji pritom pokazavši veliku psihičku stabilnost te je zato prevladala ta opcija. Za nastup u finalu Ude će raditi vježbu s početnom ocjenom 7,0 koja garantira medalju, a ako se ista izvede bez greške vjerojatno i onu najsjajniju – zlatnu.

Najveći konkurenti natjecanja na konju s hvataljkama su mu Britanci Smith i Whitlock, te Armenac Merdinyan. Igor Kriajimski je kratko poručio: „Pripreme su odlično prošle, spremno čekamo početak OI-a“. Naša gimnastička ekspedicija otputovat će u Brazil 29. srpnja, podium treninga biti će održan 3. kolovoza, kvalifikacije tri dana kasnije, a finale konja s hvataljkama, nadamo se s Filipom Udeom u njemu, na rasporedu je 14. kolovoza.