Atletika i gimnastika 02.03.2017. 10:31. Zadnja izmjena: 02.03.2017. 10:34.

Seminar

Hrvatski gimnastički suci u Nedelišću

Hrvatski gimnastički savez u suradnji s Nacionalnim gimnastičkim centrom ATON u Nedelišću je organizirao minulog vikenda, od 24. do 26. veljače nacionalni gimnastički seminar za suce. Seminar je vodio naš međunarodni sudac, najviše FIG brevet kategorije, Mario Vukoja koji je prije tri mjeseca u Bratislavi položio ispit Međunarodne gimnastičke federacije čime je uvršten u top 20 svjetskih sudaca. Seminaru je prisustvovalo 70-tak sudaca iz cijele Hrvatske. Ispitni dio imao je tri nivoa; za   međunarodne, nacionalne i regionalne suce. Kako je istaknuo Vukoja, ovaj novi olimpijski ciklus započeo je promjenom pravilnika i ima puno novih elemenata, promjena i interpretacija. "Taj novi pravilnik je naša gimnastička biblija iz koje uče treneri, vježbaći i suci", istaknuo je.

Svi suci su bili obavezni prisustvovati predavanjima, ali i polagati ispite koji se sastoje od tri dijela: teorija, praktični dio u ocjenjivanju grešaka i praktični dio u određivanju težine vježbe. “Vrlo smo zadovoljni rezultatima i nadamo se da će svi suci koji su položili ispit pravedno dijeliti pravdu.”, rekao je Vukoja.

Nakon seminara za mušku, od 10. do 12. ožujka bit će održan i seminar za žensku sportsku gimnastiku, također u Nacionalnom gimnastičkom centru ATON u Nedelišću. U međuvremenu (između dva nacionalna seminara) u Zagrebu je ovog vikenda na rasporedu međunarodni seminar svjetske gimnastičke federacije (jedan od 2 u Europi na engleskom jeziku) na kojem će uz sedam hrvatskih kandidata ( Fotak,Mađarević,Čulin, Solar, Suhin, Plaftarić i Vuković) još stotinjak sudaca iz cijelog svijeta polagati ispit za međunarodnog suca.

Dobivanje domaćinstava ovog seminara je veliki uspjeh za hrvatsku gimnastiku jer smo jedna od rijetkih zemalja kojoj je povjereno organiziranje međunarodnih sudačkih seminara i za mušku i žensku sportsku gimnastiku. O visokom rejtingu hrvatske gimanstike govori i Izborna skupština Europske gimnastičke federacije koja će biti održana u Splitu.

 

 

Slike poslane e-maialom                                            Josip Freiler