Atletika i gimnastika 26.08.2019. 08:07. Zadnja izmjena: 26.08.2019. 08:07.

Petak je dan za trčanje

Ljetna kros liga Prelog: Liga poznata po sparini i obiteljskom ozračju

Vrući srpanjski petak, ljeto je na vrhuncu, samo dan prije zabilježena je najviša ovogodišnja temperatura, a ni te se večeri ne spušta daleko od 30 Celzijevih stupnjeva. No, ni vrućina, ni sparina, pa ni da se kojim slučajem slio pljusak – ništa ne smeta brojnim trkačima koji se već oko 18 sati počinju okupljati na preloškoj marini, na još jednoj utrci Ljetne kros lige Prelog.

Već 12 godina u kontinuitetu, na ovoj se trkačkoj stazi dugoj 3,2 odnosno šest kilometara okuplja i mlado i staro – neki u lovu na dobro vrijeme i vlastiti rekord, drugi željni tek malo rekreacije i mnogo više sportskog druženja. Jer, upravo je po dvije stvari ova liga poznata, kažu nam trkači – po sparini i pravom obiteljskom ozračju.

Sve veći odaziv

Povijest natjecanja kreće 2007. godine, kad je ligu pokrenuo Triatlon klub Međimurje i naredne tri godine držao organizacijsku palicu, a paralelno su se održavale i akvatlon utrke, koje kombiniraju trčanje i plivanje. Od 2011. do 2012. godine, u nešto neformalnijem izdanju, vodstvo je preuzeo preloški kineziolog Damir Žegarac, a od 2013. do 2016. ligu je organiziralo Društvo naša djeca Prelog, te su tad uvedene i dječje utrke. Naposljetku, od jubilarne desete lige do danas, ona je u rukama Trkačkog kluba Kotoripski begači, a sa svakom je utrkom sve više posla, pojašnjava predsjednik Kluba Damir Matotek, jer broj natjecatelja iz utrke u utrku raste.

- Kad smo preuzeli ligu, u prosjeku je kolo trčalo 90 ljudi, a već je to bio porast u odnos na prijašnje godine. Lani ih je bilo već oko 125, a evo, prošlo kolo registriralo ih se 177! Osjetno je to pojačanje, što nas iznimno veseli, ali nama predstavlja i sve veći organizacijski zadatak. Srećom, marina nam je idealna lokacija pa se ne moramo brinuti oko prometa, ne moramo prijavljivati svaku utrku policiji, a tu nam je i jezero, igralište, šumica... bolje ne može, ističe Matotek.

Begači besprijekorni

Uz njega, tu je i ostatak ekipe spreman na sve izazove: Valentina Fabić, Danijela Krobot, Ana Pavčec, Nenad Podgorelec, Mirjana Mlinarić, Sanja Belić, David Igrec i drugi koji se uključuju po potrebi, kao i neslužbeni fotograf, Kotoripčanin Marijan Kovač.

- Da Begači nisu preuzeli ligu, pitanje je kakva bi joj bila sudbina, a svima nam je cilj da ona ide dalje i da nikad ne stane. Ekipa svoj posao radi besprijekorno i nastavili su tradiciju prekrasnih sportskih druženja i krosa na Dravi cijelog ljeta, pun je pohvala Preložanin Nikola Pavčec, nekad jedan od organizatora, danas 'samo' trkač.

Pohvale iz njegovih usta doista imaju težinu, jer zna koliko je posla oko organizacije samo jedne utrke, od postavljanja čunjeva, do informatičke obrade rezultata, pa tako čitavog ljeta – od posljednjeg tjedna u lipnju, do posljednjeg petka u kolovozu. I to, kao što smo već istaknuli, u svim vremenskim (ne)prilikama.

- Trči se devet kola, a deseto se samo družimo i tad se najboljima uručuju medalje. Za mjesto u ukupnome poretku se mogu boriti oni koji istrče pet kola, a podijeljeni su u 10 muških i ženskih kategorija, pojašnjava Damir Matotek.

  • Više fotografija i cijeli članak donosimo u listu Međimurje od 19. kolovoza.