Atletika i gimnastika 25.08.2016. 12:59. Zadnja izmjena: 25.08.2016. 13:07.

Nakon Olimpijskih igara

Mario Vukoja: Počinju pripreme za nastup na OI u Tokiu

Osim Filipa Udea na 31. Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru Čakovec i Međimurje imali su još jednog predstavnika. Po treći puta nakon Pekinga i Londona u Riu je kao sudac i to glavni za preskok u muškoj konkurenciji bio Čakovčanin MARIO VUKOJA. Po povratku iz dalekog Brazila kratko smo porazgovarali, jer Mario Vukoja je i jedan od trenera Filipa Udea.

Prvo nešto oko organizacije Olimpijskih igara?

- Za razliku od Pekinga i Londona u Rio de Janeiru mnogo toga nije štimalo. Sve oko organizacije rješavalo se je u zadnji čas, mnogo toga ostalo je neriješeno, posebno problemi oko prijevoza, sigurnosti, smještaja... Brazilci se tu nisu iskazali za razliku od organizatora natjecanja na sportskim terenima gdje su glavnu riječ vodili predstavnici i najodgovorniji pojedinci olimpijskih sportova, tako i gimnastičkog sporta. Da me posebno ne pitate o gimnastičkom sportu, tu je organizacija bila u redu, je to mogu osobno potvrditi kao sudac, jer na suđenje nije bilo primjedbi.

Uz Igora Krijaminskog, kao jedan od trenera Filipa Udea meritorni ste ocijeniti njegov nastup i 30. mjesto vježbe na konju s hvataljkama?

- Odgovorno tvrdim da je Filip bio maksimalno dobro pripremljen i motiviran, da su pripreme dobro planirane i „odrađene“, da nije bilo ozljeda, te da su i uvjeti za pripreme bili vrlo dobri. Na 50-ak treninga svoju je vježbu odradio bez greške, u odlučujućem je trenutku bilo je međutim previše nervoze i sav je trud u trenutku propao. Analiza će pokazati gdje se je pogriješilo, važno je međutim već sada spomenuti da smo svi već počeli razmišljati o nastupu na OI u Tokiu, da Filip i dalje ima mnogo motiva ponovo se upustiti u borbu za zlatnu medalju koja mu u njegovoj bogatoj kolekciji odličja još nedostaje. Nakon kratkog odmora s intenzivnim pripremama počinje 5.rujna, a do kraja godine čeka ga još nastup na SK U Cotbusu i Voronjinu, te nastup u Bundes ligi. Na svim ovim natjecanjima ići će punim tempom s najjačom vježbom. Nakon analize svih „događanja“ u Riu svi se trebamo okrenuti onome što predstoji do Tokia.

Osim suđenja iskazali ste se i kao vrstan TV komentator gimnastičkih događanja na HTV-i?

- To mi je drago čuti, nada se da sam ik taj zadatak profesionalno odradio u dogovoru s odgovornima HTV-a.

Daljnji planovi?

- Prvenstveno su i dalje vezani već sada oko pripreme za Tokio, kao jednom od trenera Filipa Udea, i najodgovornijeg u HGS-a za suce. Trebam svoje bogato znanje prenijeti na mlađe suce i educirati ih za suđenje na domaćim i inozemnim natjecanjima. Nadam se već sada da ću ako sve bude išlo po planu i u Tokiu biti uz Filipa kao savjetnik sa strane, ali i kao sudac na kao i Filip četvrtim OI-a. To je realno, ja sam već sada optimista i nadam se 2020.godine dobrim vijestima iz Tokia, završio je Vukoja.

Ovaj puta nismo ga pitali o njegovim aktivnostima kao dopredsjednika Zajednice sportova Međimurja, neslužbeno znamo da je i tu već vrlo aktivan i bori se kod nadležnih zalaže za što bržu doznaku odobrenih sredstava i da se ista što prije doznače krajnjim korisnicima.