Atletika i gimnastika 31.03.2016. 11:19. Zadnja izmjena: 31.03.2016. 12:04.

Gimnastika - Stevo Tkalčec

Razgovor s predsjednikom HGS-a, mr.sc. Stevom Tkalčecom

U Zagrebu je 19.ožujka održana redovita i izborna sjednica Skupštine Hrvatskog gimnastičkog saveza, na kojoj su uz usvajanje izvješća o radu Saveza i financijskih pokazatelja birani i novi organi Saveza za novo četverogodišnje mandatno razdoblje (predsjednik, Izvršni, Nadzorni i Disciplinski odbor. Dosadašnji predsjednik Saveza mr. sc. Stevo Tkalčec iz Čakovca dobio je jednoglasnu podršku svih predstavnika u Skupštini da ovu odgovornu funkciju obnaša i u idućem četverogodišnjem mandatnom razdoblju.

Slobodno možemo istaknuti da je Stevo Tkalčec nakon više od 10 godina prva osoba koja je dobila ovakvo jednoglasno povjerenje i podršku članova Skupštine za drugi uzastopni mandat. Zamolili smo stoga novog-starog predsjednika za kratki razgovor.

"Što je po Vašem mišljenju rezultiralo Vašim izborom za još jednom mandatno razdoblje?"

"Naš je zadatak bio opravdati Savez u prethodnom mandatnom razdoblju. Utvrđene reorganizacijske promjene u načinu funkcioniranja i rada Saveza, poštivanje svih odluka Skupštine i ostalih tijela Saveza, stvaranje apsolutno demokratskog, transparentnog i legalističkog sustava koji omogućuje sudjelovanje svih članica u radu Saveza te izvršavanje svega dogovorenoga bilo je dokaz da nismo izigrali ničije povjerenje. Mislim da ako tako radite, ljudi to prepoznaju, daju vam podršku, a sve to onda rezultira odlukom kakva je bila na izbornoj Skupštini."

"Kako ocjenjujete današnju situaciju u sportu i gdje je tu gimnastika?"

"Općepoznata činjenica je da danas sport nije baš u središtu društveno-političkih zbivanja pa, na žalost, nije definirana niti njegova društvena uloga, iako je ona u svim državama svijeta itekako važna. Promatramo li, u kontekstu takvih zbivanja, gimnastiku kao bazni sport, kao i vrhunske rezultate koji se ostvaruju već niz godina (medalje s svjetskih kupova, europskih i svjetskih prvenstva i Olimpijskih igara), definitivno nije adekvatno praćena ni medijski, niti financijski. Puno je tu problema, nadam se da će se situacija uskoro ipak promijeniti na bolje."

"Kakav je odnos Saveza s krovnim organizacijama?"

"Naš rad i rezultati naših sportaša nisu ostali nezapaženi ni u našim krovnim organizacijama. Ovdje prvenstveno mislim na Europsku i Svjetsku gimnastičku federaciju (UEG I FIG). Od izbora g. Maria Vukoje u tehnički odbor muške sportske gimnastike UEG-e, dobivanja organizacije Izbornog kongresa UEG-e u 2017.godini, donacije nekoliko novih sprava od FIG-e, do organizacije Svjetskog kupa u Osijeku, potvrda su našeg kvalitetnog i odgovornog rada na unapređenju i razvoju gimnastičkog sporta. Odnos s HOO-om, kao našom krovnom sportskom organizacijom (iako smo svjesni da i oni imaju problema u vlastitom djelovanju) treba još više razvijati; tu se nadamo da će u idućem vremenskom razdoblju biti još bolji."

"Koji su Vaši ciljevi u idućem mandatnom razdoblju?"

"Svakako prvo dovršiti započete projekte – od plasmana naših gimnastičara na OI-e u Rio de Janeiro, opravdati povjerenje UEG-e i što kvalitetnije organizirati izborni Kongres iduće godine, a nakon toga pokušati istaknuti i kandidaturu za organizaciju Europskog prvenstva u sportskoj gimnastici. U Savezu postoje vrhunski stručnjaci, treneri i sportaši, stvorena je vrhunska gimnastička infrastruktura (Nacionalni centar u Nedelišću) i na nama je da sve to objedinimo u kvalitetni gimnastički sustav koji će omogućiti dugoročno stvaranje vrhunskih sportaša i isto takvih rezultata. Naravno da nas očekuje još puno problema, da situacija u društvu nije savršena i idealna za sve ono što bismo željeli, ali kao što je međusobno povjerenje i zajednički rad dovelo do toga da nas Savez danas možemo slobodno svrstati u red najorganiziranijih i najuspješnijih strukovnih Saveza, tako će i, nadamo se omogućiti ostvarivanje svih naših dugoročnih ciljeva.", završio je Tkalčec.

Osim što je za predsjednika HGS-a izabran mr. sc. Stevo Tkalčec, još je jedan naš sugrađanin – Marijan Vugrinčić –  izabran jednoglasno; za predsjednika Skupštine HGS-a. Obojica „dolaze“ iz čakovečkog Gimnastičkog kluba „Marijan Zadravec – Macan“, našeg ponajboljeg kluba poznatog ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i svijetu.