Atletika i gimnastika 25.11.2017. 09:30. Zadnja izmjena: 25.11.2017. 09:33.

Trčanje

Strastveni međimurski trkač Josip Varga: Ovisnost koja jača s prijeđenim kilometrima

Do posljednjih lokalnih izbora u tri mandata predsjednik Vijeća mjesnog odbora Mačkovec te sad već u četvrtome mandatu gradski vijećnik Čakovca, Mačkovčanin Josip Varga jedan je od stotina Međimuraca kojima je strast trčanje. Tim se sportom počeo baviti, ne u mladosti, već, što više i nije rijetkost, u zreloj dobi, sa 47 godina. Danas 62-godišnjak, umirovljenik, premda formalno nije član nijednog trkačkog kluba, ne propušta nijedno natjecanje u Međimurju, putuje na utrke i diljem zemlje, a prikupio je i lijepu kolekciju medalja. Kako je sve počelo?

- Na trčanje su me potaknuli prijatelji koji su se time već bavili, a u godinama u kojima sam počeo, čovjek već počne razmišljati i očuvanju zdravlja. Za ljude koji ne trče možda je i iznenađujuće da netko krene trčati s gotovo 50 godina, no mnogi su počeli još i u starijoj dobi da bi danas trčali i polumaratone i maratone. I dosta mojih prijatelja, recimo Ivica Patafta, Željko Mezga, Zdravko Brlek, Pavao Gomzi koji su moji vršnjaci ili približno mojih godina, isto je počelo u poznoj dobi i trče i dandanas.

UTRKE KOJE SE NE PROPUŠTAJU

U prvim tjednima problem mi je bio pretrčati i 100 metara. Ali bio sam uporan i postupno povećavao dionice, danas u prosjeku trčim 12 do 15 kilometara, dok mi je najduža ruta bila 17 kilometara, na masovnoj utrci u Zadru gdje sam između 6500 trkača bio 1340-ti, kaže Varga te nabraja i svoje ostale uspjehe. Ove je sezone otrčao ukupno 18 službenih utrka – čakovečku Globetka ligu, utrke u Ivanovcu, Maloj Subotici, Frkanovcu, Murskom Središću, izvan našeg kraja uz ostala mjesta – u Istri. Od 2005. godine nije propustio nijednu Utrku grada Čakovca. - Prošle sam godine u svojoj kategoriji – veterani 60 + u Kros ligi Globetka bio treći, a ove mi je sezone također brončana medalja izmakla za svega četiri sekunde, odnosno jedan bod. Nisam znao da mi nedostaje upravo taj bod inače bih lako u posljednjih 15 metara prestigao mladog trkača koji je bio ispred mene. Ali, eto to je sport. Prvu zlatnu medalju osvojio sam na utrci u Frkanovcu, no rezultati su manje važni. Najdraža ovogodišnja utrka, nastavlja, bila mu je prvi Memorijal Stjepan Koraj s kojim je i prijateljevao.

TAJANSTVENI ŠUMARAK

- Trčanje je za mene ovisnost, i to naravno pozitivna. Riječima je teško opisati tu vrstu zadovoljstva. Treba probati i što se više trči stvara se veća ovisnost. Posebno volim trčati u prirodi, naglašava dodajući da je i njegov drugi hobi u skladu s izrečenim. -Volim odlaziti u šume i brati gljive. No, kako nisam stručnjak niti član neke gljivarske udruge, odem sam i berem najviše vrganje. I ovdje u okolici Mačkovca prošle sam godine otkrio jedan šumarak od svega 10 kvadratnih metara u kojem je naraslo nekoliko vrganja kapitalaca. Isto se ponovilo i ove godine, ali točna lokacije neka ostane tajnom (smijeh). Od vrganja Josipova supruga Đurđa priprema ukusne umake, a na pitanje je li možda i nju kao i kćeri Josipu i Andreju zarazio svojom trkačkom ovisnosti također sa smijehom odgovara – samo u navijačkom dijelu. U proljeće Josip Varga planira istrčati svoj prvi polumaraton.