Biciklizam 12.01.2018. 11:03. Zadnja izmjena: 12.01.2018. 11:10.

Biciklizam

Ida i Matija Trstenjak iz Jurovčaka mladi su vladari zahtjevnih brdskih staza

Malo tko nije čuo za čokolade Braco i seka. Na omotima tih slastica su nacrtani dječji likovi, a mogla bi biti i fotografija stvarnih sestre i brata, kao što su Ida i Matija Trstenjak iz Jurovčaka. I još bi trebalo pisati ispod njihove slike da su odlikaši, da ih privlači glazba, informatika, da polaze dodatnu nastavu stranog jezika, kemije, biologije, geografije. I da su na pragu tinejdžerske dobi vrhunski mladi sportaši. Biciklisti. Članovi su kluba Mura Avantura, Ida je rođena 2003. godine, učenica je osmog razreda osnovne škole Sveti Martin na Muri. Matija je godinu mlađi, rođen je 2004. godine, pohađa sedmi razred iste škole.

U BICIKLIZAM IH UVEO TATA PREDRAG

I možda bi oboje bili danas sasvim obični tinejdžeri zabavljeni "fejsom" u četiri zida svoje sobe, da ih tata Predrag nije povukao za sobom, na vožnju, na izlet u prirodu, a dalje se, kaže, sve odvijalo spontano: - Osobno nisam bio natjecatelj, već rekreativac biciklist, krenuli su kao mali sa mnom, onako - u sport za dušu. A tu kod nas je već tri-četiri godine djelovao klub Mura Avantura, pa kad smo već imali bicikle, zašto ne ići i u klub? Matija je prvi krenuo, od 2012. godine, a onda ga je trener iz ležernih "dječjih" treninga povukao u utrku i danas je u svom uzrastu u nacionalnom biciklističkom vrhu. Ida je isto stalno bila tu, pored zbivanja, vozila je, a onda je i ona krenula klupski od 2013. godine i od 2014. u natjecanja. I ona je danas u svom uzrastu na državnom vrhu, priča tata Predrag.

OSVOJILI SU VEĆ VIŠE OD 100 MEDALJA 

Od 2012. do danas Matija je na natjecanjima u brdskom i cestovnom biciklizmu osvojio ukupno 83 medalje! Čak 32 zlatne, 34 srebrne i 17 brončanih, od toga u 2017. godini četiri zlatne, devet srebrnih i tri brončane. Dva puta je bio državni prvak, ovogodišnju je sezonu završio kao drugi u nacionalnom poretku i u brdskom i u cestovnom biciklizmu.
Ida ne zaostaje mnogo. Nakupila je 31 zlato, 14 srebra i 11 bronci, ukupno 56 medalja, prošla je sezona bila odlična: osvojila je 10 zlatnih, 11 srebrnih i dvije brončane medalje, u svojoj kategoriji "U15" (iduće godine ide u kadetsku konkurenciju) druga je na nacionalnoj razini u brdskom i prvoplasirana u cestovnom biciklizmu! 

SVESTRANA IDA PLANIRA STUDIRATI VETERINU

Sramežljivi tinejdžeri se sami ne bi pohvalili svojim uspjesima, Ida se prva odlučuje opisati što je - uz biciklizam - zanima i čime se bavi: - Zanima me informatika, bila sam i mažoretkinja, učim svirati klavijature, pohađam dodatnu nastavu informatike, kemije i njemačkog jezika, pjevam u zboru. 

Na pitanje kakva je učenica uz toliko obveza i ozbiljno bavljenje sportom, onako usput konstatira: - Pa, odlična sam učenica. Nemam baš mnogo vremena za posebna druženja s prijateljicama, družimo se u školi, na zboru, jer mi smo cijelo ljeto svaki vikend negdje, a na natjecanjima se svi poznajemo, imam dobrih prijatelja i prijateljica s kojima se natječem, ma, sve stignem kaže Ida. O budućoj profesiji je već donijela jasnu odluku: - Idem u gimnaziju, a onda studirati veterinu.

MATIJA ŽELI NA OLIMPIJADU 
Podrazumijeva se - i Matija je odlikaš, sestra ga izdaje da je i majstor za kompjutorske igrice, a sam kaže što ga još zanima:
- Jako me privlači informatika, idem na dodatnu nastavu biologije i geografije. I rukomet igram u školi, dobar mi je to sport, ali nemamo kluba kao u biciklizmu. Inače, od nas osamnaest u razredu sportom se bavimo samo ja i još jedan prijatelj koji trenira nogomet. Ne znam što rade drugi. Valjda su na "fejsu". A ja bih dao pola dana "fejsanja", za pola sata treninga, odlučan je Matija koji još ne razmišlja o tome čime će se u životu profesionalno baviti, ali zna nešto drugo – sportski san mu je dospjeti na Olimpijadu.

- Sad su već veliki, zajedno treniraju, pa onda ono kojem ide vuče drugog, ako je u krizi. Vidim da ih sport veseli, samo dolazi vrijeme kada će trebati odlučiti  - što dalje. Uz brdski biciklizam krenuli smo i u cestovni jer je bilo premalo natjecanja. Sad više nije ni pitanje financiranja glavno, makar smo do prošle godine sami kupovali bicikle. Ali sad su tu sponzori, Uprava kluba i Željko Rob, koji to sve skupa drži na okupu, rješava financije. Mi vam nemamo obiteljske vikende, nego sportske! Supruga Danijela radi kao voditeljica restorana, u smjenama, no snalazimo se u organizaciji putovanja na natjecanja. Sport naravno iziskuje žrtvovanje, ističe otac vrsnih biciklista.