Biciklizam 20.11.2016. 12:51.

Vrijeme je za Olimpijadu!

Nakon Svjetskog prvenstva u Kataru Ivanovčanka Mia Radotić ušla u top 100 biciklistkinja

Već nekoliko godina najuspješnija hrvatska biciklistkinja, rođena Ivanovčanka Mia Radotić koju smo opširno predstavili prošle godine, i ovu natjecateljsku sezonu završila je s iznimno uspješnim rezultatima, a upravo spomenutu titulu – najuspješnije u državi, Mia je potvrdila i svojim posljednjim nastupom na Svjetskom prvenstvu u biciklizmu održanom u Kataru. U konkurenciji 145 natjecateljica iz cijelog svijeta, jedina iz Hrvatske, Mia je cestovnu utrku dužine 145 kilometara s prolaznim vremenom od tri sata i deset minuta završila na visokom 18. mjestu.

Kad se tome pribroje i bodovi koje je osvojila na ranijim natjecanjima tijekom sezone, Mia je trenutno na visokom 98. mjestu svjetske rang liste biciklistkinja. Spomenimo odmah da najboljih 100 na rang listi ostvaruje pravo na direktan plasman na Olimpijske igre što je Miji prošle godine izmaklo za dlaku – morala je pauzirati radi težih ozljeda koje je zadobila na jednoj od utrka. No, oporavila se i ove godine briljirala. Mia inače živi u Zagrebu, članica je kluba BCT City Ljubljana, a uhvatili smo je za kraćeg odmora u rodnome kraju.

Naša sezona počinje već u ožujku, a završava u listopadu, no trenira se i tijekom zime, što u teretani, što na biciklu. Ove sam se godine natjecala u Italiji, Nizozemskoj pa i dalekoj Kini, no izdvojila bih nastupe u Parizu gdje sam bila 14. te u Madridu gdje sam bila prva na prolaznim sprintevima, a u ukupnom poretku petnaesta. Svi ti i drugi rezultati, boduju se, a zahvaljujući bodovima ostvaruje se i plasman na Svjetsko prvenstvo. U Kataru nije bilo lako. Osim vožnje na temperaturama od 40 Celzijevih stupnjeva u prilog mi nije išla ni činjenica da sam bila jedina iz Hrvatske. Biciklizam je naime izrazito momčadski sport. Uvjetno rečeno slabiji natjecatelji, članovi iste momčadi radi plasmana često se žrtvuju za favorita. Tijekom vožnje dopremaju mu vodu ili energetske pločice da može biti rasterećen, stvaraju kordon oko protivnika da ga uspore i slično. No, rezultatom ostvarenim u Kataru sam zadovoljna, ispričala nam je uvijek nasmiješena mlada sportašica.

BICIKLIZAM JOJ JE U GENIMA

Podsjetimo, Mia Radotić već je prošle godine ušla u povijest hrvatskog sporta. Bila je prva Hrvatica koja je nastupila na utrci Giro d'Italia koja je ženska inačica legendarnog Tour de Francea. Biciklizam joj je u genima. Njime se bavio njen djed Juraj, a otac Zvonko još je uvijek aktivni biciklist. Ljubav prema vožnji na dva kotača naslijedio je i brat Bruno koji je svojevremeno bio višestruki državni prvak i rekorder na 4.000 metara u dohvatnoj vožnji. Nakon izleta u druge sportove, poput košarke, s obzirom da u vrijeme njenog djetinjstva ženskog biciklizma u Hrvatskoj praktički nije ni bilo, svojoj prvoj ljubavi vratila se 2008. godine.

Otada niže samo uspjehe pa je, uz ostalo, osvojila 19 prvenstava države u raznim disciplinama i redom bivala najboljom hrvatskom biciklistkinjom. Dosad je nastupila na četiri svjetska prvenstva i svaki put bila najbolja od hrvatskih, pa i predstavnica šire regije. Čini se da joj je vrijeme i za prvu olimpijadu, onu koja slijedi 2020. godine u Tokiju.