Sport 18.07.2018. 11:56. Zadnja izmjena: 18.07.2018. 12:01.

Svjetski kup u Umagu

Karatisti Globusa ponovo zasjali

Od 5. do 8. srpnja u Umagu se održao Svjetski kup i drugo kolo svjetske lige za mlade u karateu na kojem je sudjelovalo rekordnih 2446 natjecatelja iz 75 država. U sastavu reprezentacije Hrvatske nastupili su i karatisti Globusa iz Čakovca-Male Subotice koji su odličnim nastupima osvojili srebro i dvije bronce. Time su po broju osvojenih medalja najuspješniji i jedini klub iz Hrvatske sa osvojene čak 3 medalje.

Najveći uspjeh ostvario je Filip Novak u najjačoj kategoriji mlađih seniora -67 kg. Filip je do finala nanizao 5 sigurnih pobjeda protiv vrlo teških protivnika (6:0 Engleska, 6:0 Italija, 2:1 Kazahstan, 2:1 Švicarska, 0:0 Azerbajdžan). U vrlo neizvjesnom finalnom meču gubi minimalnom razlikom od predstavnika Rusije 3:4 i osvaja srebro. Posebno vrijedi istaknuti da je Filip u polufinalu pobijedio aktualnog prvaka Europe Aliyeva iz Azerbejđana. U finalu se također sreo s prošlogodišnjim seniorskim viceprvakom Europe Gutnikom iz Rusije. Ovo dovoljno govori o kvaliteti Svjetskog kupa u Umagu i rezultatu kojeg je postigao naš Filip.

Laura Strahija nakon slobodnog prvog kola gubi od kasnije pobjednice iz Mađarske. Kroz repasaž odličnim nastupom prvo pobjeđuje predstavnicu Rusije (prošlogodišnju prvakinju) te u odlučujučem meču pobjeđuje Šveđanku i osvaja broncu u kategoriju u12 -35kg. Njezin brat Sven Strahija se plasirao u polufinale kategorije u12 +45 kg pobjedama protiv predstavnika Ukrajine i Škotske. U polufinalu gubi od kasnijeg prvaka iz Rusije te u direktnom meču za broncu pobjeđuje vrlo visokog i nezgodnog protivnika iz San Marina (čime je ovo ujedno bio i revanš za izgubljeno finale od istog protivnika prije dva tjedna na Austria Openu).

Ema Marčec osvojila je 9. mjesto (kategorija u14 -42kg) nakon pobjeda protiv predstavnica Češke i Makedonije. U sljedećoj borbi gubi od kasnije finalistice iz Italije te kroz repasaž nažalost ne uspijeva doći do medalje. Sara Novak (kadetkinje -47 kg) i Josip Slukić (kadeti -57 kg) prolaze bez problema prva dva kola (Sara pobjeđuje Ruskinju i Švicarku, a Josip Španjolca i Francuza). Nažalost oboje gube s minimalnih 0:1 jedno kolo prerano i ostaju bez prilike za broncu kroz repasaž. Aida Trstenjak odličnim nastupom u prvom kolu pobjeđuje predstavnicu Njemačke 4:1. U sljedećem meču gubi od osjetno više i teže protivnice i završava nastup (na žalost na natjecanju nije bilo Aidine kategorije pa je morala nastupiti u višoj težinskoj kategoriji u12 -35kg). Nika Žerjav i Lovro Farkaš nakon pobjeda u prvom kolu također posustaju u drugom kolu, a dobre mečeve su odradili i Ana Filipović, Nikola Topličanec i Kristian Topličanec. Svi natjecatelji su ovim nastupima skupili vrijedne bodove za svjetsku ligu (WKF Karate1 Youth League). Naše karatiste na Svjetskom kupu vodili su treneri Mladen Vizinger i Dejan Slukić.

Izvor: 3299