Sport 05.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Knjiga poezije i proze Ane Žišković

U Katoličkom domu Franjevačkog samostana u Čakovcu prošlog je ponedjeljka – simbolično na Anino - predstavljena zbirka poezije i proze Iz dubine duše Ane Žišković iz Čakovca, dugogodišnje suradnice brojnih svjetovnih i katoličkih medija i članice uređivačkog odbora mjesečnika čakovečkih župa Zvona.
Na malo se književnih promocija može vidjeti takvo mnoštvo okupljenih poklonika pisane riječi kakvo se na Anino okupilo u dvorani Katoličkog doma – brojni oci franjevci, predstavnici crkvenog, javnog i društvenog života, župljani Čakovca i okolice koje je, otvarajući svečanost, pozdravio domaći župnik i gvardijan fra Stanko Belobrajdić.
U ogledu knjige s kojim je izašao pred auditorij prof. dr. Stjepan Hranjec, predsjednik čakovečke Matice hrvatske, istaknuo je da već naslov knjige pokazuje kako su u zbirci pjesme nastale u iskrenom nadahnuću, nimalo površno, upravo - iz dubine njezine duše, te o djelu autorice zaključio:
- Ova knjiga ne teži velikim dometima, niti ih ostvaruje, niti je to autoričina želja. Knjiga je naprosto svjedokinja da netko, kao Ana Žišković, ima unutarnju potrebu za pisanjem, za težnjom da perom/stihom izrazi dubinu svoje duše, bez obzira na umjetnički rezultat. I nakon toga, da nama, javnosti podari te svoje intimne misli i osjećaje. Oni ponegdje zastaju samo tek na registraciji teme, ali u nekima potvrđuju autoričinu mogućnost da ostvari dopadljiv i ritmički skladan izraz, osobito kad se radi o kajkavskim stihovima...
U proslovu knjige Ana Žišković napomenula je da svoje djelo posvećuje obitelji te da njome želi svima reći hvala i otkriti dio sebe, svoju osobnost i svoje osjećaje. Time je potvrdila bit književnosti - onaj koji piše, razgrće veo sa svoje intime i duhovno se otkriva pred čitateljem. Istaknuo je kako je knjiga svjedočanstvo jedne osobe koja je svoju nutrinu izrazila perom i javnosti podastrla stihove kao darove iz dubine svoje duše...
Uz naslovnu pjesmu i završnu Za kraj riječ mala, hvala koje je publici pročitala sama autorica, s nekoliko je pjesama među korice knjige Iz dubine duše publiku poveo voditelj Dejan Buvač, primjerenu glazbenu kulisu događaja dale su članice sastava Glorija, a poznat međimurski kantautor Martin Srpak uglazbio je autoričinu pjesmu o zavičaju te joj na kraju sa svima okupljenima čestitao imendan i rođendan koje je tog dana proslavila promocijom svog pisanog djela.

(MB)

Izvor: 2884