Sport 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

KOŠARKA: Porazi Međimurja i Čakovca

KRIŽEVCI - MEĐIMURJE 83:77
(12-21, 32-18, 22-11, 17-27)
Križevci - sportska školska dvorana, gledatelja: 800, suci: Dražen Malogorski i Mario Papec.
Križevci: Jančijev 0, Matoić 11, Mara 2, Kolovrat 3, Kuzmić 10, Čusek 18, Bradić, Svoboda 13, Šarić, Jericha 4, Sissoko 12, Hrandek 10. Trener: Dražen Jendriš-Cimbra
Međimurje: Jelenić, Terek 3, Novak Mar. 23, Vugrinec 8, Vurušić, Zaspan 16, Hrkač 15, Turk, Martinović, Čajić 3, Novak Man. 0, Golubić 9. Trener: Srećko Šopar
Košarkaše Međimurja je u Križevcima prošle srijede dočekala prepuna dvorana. 800 gledatelja, limena glazba, a na tribinama se našao i proslavljeni hrvatski atletičar Branko Zorko. Križevci, ekipa vrijedna 700.000 kn, su igrali bez svog najboljeg igrača i ponajboljeg igrača lige Ivana Šipraka zbog viroze, dok je sastavu Međimurja nedostajao Mario Novak-Medo zbog upale pluća.
Međimurje je puno bolje otvorilo utakmicu, posebno su dobro igrali u toj prvoj četvrtini Mario Novak-Marek i iskusni Dejan Vugrinec, dok je prošle godine jedan od najboljih strijelaca lige Golubić bio potpuno indisponiran i nije imao svoj dan, tako da je sve što je šutnuo na koš promašio, pa čak i dva zicera u kontri. Da su igrači Međimurja bili samo malo bolje skoncentrirani, da su zabili slobodna bacanja i sve zicere koje su promašili, već bi nakon prve četvrtine bilo 20 koševa razlike. Tako je na kraju prve četvrtine svijetlilo ‘samo’ 9 poena viška na kontu naših dečki.
Domaći u drugu četvrtinu kreću puno agresivnije u obrani, ganjaju razigravača Međimurja Mareka po cijelom terenu i ne dopuštaju da gradi napade svoje ekipe. Obrana Međimurja u drugoj četvrtini bila je loša, a ekipa Križevaca je sa 3 trice u nizu poravnala rezultat na 23-23. Manuel Novak je ušao sa klupe u igru, ali ni on kao ni Golubić nisu imali svoj dan, pa je tako Manuel promašio polaganje i izgubio čak 4 lopte u toj drugoj četvrtini koju je ekipa Križevaca dobila sa 32-18 i s -9 na kraju prve četvrtine, na poluvrijeme odlazi sa +5 u svoju korist, rezultatom 44-39.
Posebno loše su igrači Međimurja odigrali u trećoj četvrtini u kojoj su zabili samo 11 poena, a primili 22. Rezultat je to vrlo agresivne igre u obrani domaćeg sastava, dok Međimurje na tu agresivnost u obrani nije odgovorilo istom mjerom. Kraj treće četvrtine, a domaćini su otišli na velikih 16 koševa razlike.
Posljednju četvrtinu bolje su otvorili domaćini, pa vode i sa najvećih 18 razlike na utakmici. Manuel Novak je ponovo u igri, ali je opet izgubio jednu loptu, a nakon te izgubljene lopte, iznerviran sam na sebe, radi i nesportski prekršaj, a igrači su sve nervozniji, pa se tako Dejan Vugrinec zakačio s domaćim igračem, malo su razmijenili par riječi i poglede, a jedan navijač domaćih je uletio u teren, ali se situacija brzo smirila.
Konačno su igrači Međimurja počeli igrati agresivnu obranu po cijelom terenu i malo pomalo su počeli smanjivati razliku, te su se tako sa dvije trice Nikole Hrkača i dvije Saše Golubića približili na 4 koša zaostatka, 20 sekundi do kraja, što je bilo premalo vremena za stići rezultat. Na kraju poraz od 6 poena razlike, a Križevcima prvi trofej Kupa «Krešimir Ćosić» regije sjever u povvijesti. Kod Međimurja Novak Mario-Marek najbolji strijelac sa 23 poena, Boris Zaspan je dodao 16, a Nikola Hrkač 15. Kod Križevaca mnogo raspoloženijih igrača, Čusek je zabio 18 poena, Svoboda 13, afrikanac Sissoko 12, Matoić 11, te Hrandek i Kuzmić po 10. Spomenimo i drugog afrikanca Maru u redovima domaćina, koji je u ekipi očito samo zbog atrakcije za publiku, jer svojom katastrofalnom igrom i ponašanjem nikako ne zaslužuje biti u ekipi. Nakon što je morao izaći iz igre zbog 5 prekršaja, šutnuo je stolicu kraj klupe nogom iza u zid, skoro pogodio dijecu koja su bila iza, a divljačkim ponašanjem je nastavio i na klupi, pa ga je cijela ekipa smirivala. Uglavnom, na kraju potpuno zaslužena pobjeda domaćina i veliko slavlje.
Obadvije ekipe nastavljaju sa utakmicama u prvenstvu za vikend, a za par tjedana se očekuje novi njihov dvoboj, ovaj puta prvenstveni u Čakovcu.
Nakon utakmice nam je trener Međimurja, Srećko Šopar dao kratki osvrt na utakmicu:
- Početak je bio dobar i mislim da smo ih zbunili zonom, ali nažalost to nismo materijalizirali. Realno je trebalo biti dvadesetak razlike za nas. U drugoj četvrtini smo im ušli u mlin, Marek odsječen od ostatke ekipe, organizacija igre ne postoji, sa izmjenama baš nismo dobili ono što obično dobivamo, a to je ili isti nivo ili još jači. Prelako smo im dali da se vrate u utakmicu. Treću četvrtinu neznam da li smo uopće bili na terenu, nula od nula, ne organizacija napada, nego neznam da li smo uopče igrali napad. Završnicu utakmice smo probali nešto na divljaka i skoro pogodili samo da je bilo možda malo više hrabrosti i odlučnosti. No, što je, tu je, čekaju nas još dvije utakmice sa njima u prvenstvu, sa Vindijom i Virjem, još bude tu zabave, ako smo uspjeli izvuči pouke iz ove utakmice, onda je to to, ako ne, loše nam se piše.
T. Cilar

A-2 LIGA SJEVER
Drugi poraz Čakovca
VINDIJA - ČAKOVEC 72:67
Košarkaši Čakovca doživjeli su svoj drugi poraz u prvenstvu. Nakon poraza u Virju, ovaj su puta izgubili kod jake Vindije sa 5 poena razlike, 72-67. Bila je to utakmica tvrdih obrana i slabijeg napada. Vindija je na čelu ljestvice sa Međimurjem bez poraza i da je bilo samo malo više sreće i koncentracije, mogli su igrači Čakovca do iznenađenja u Varaždinu. Sljedeće kolo će Čakovec ugostiti jednu od slabijih ekipa prvenstva, Mladost iz Đurđevca, te bi tako trebali upisati novu pobjedu.
BJELOVAR - NEDELIŠĆE 85:86
Košarkaši Nedelišća su nakon tri uzastopna poraza na početku u prva tri kola, ostvarili 2 pobjede u nizu. Nakon što su u 4. kolu svladali favorite prvenstva Križevce, sada su na gostovanju dobili i Bjelovar sa pola koša viška. Imalo bi Nedelišće i više pobjeda da pojačanja koja su doveli mogu i trenirati sa njima kroz tjedan. Ovako nisu uigrani jer oni dolaze samo na utakmice vikendom, pa tako trener Bruno Kovačić ima otežan posao.
MEĐIMURJE - IVANČICA 82:65
Košarkaši Međimurja nakon poraza u kupu kod Križevaca, morali su skupiti snage i dobiti Ivančicu. Što zbog ozljeda (ozlijeđeni Medo, Zaspan i Nikola Hrkač), što zbog poraza u kupu koji je bio još u glavama igrača vjerojatno, igrači Međimurja su se malo više nego je bilo potrebno mučili sa Zagorcima. Pobjeda na kraju sa 17 koševa razlike, a ponajbolji u redovima Međimurja Marek Novak sa 17 poena i Manuel Novak s 15. Sljedećeg vikenda slijedi međimurski derbi, Međimurje gostuje kod probuđenog Nedelišća.
Ostali rezultati 5. kola: Križevci - Podravac 75-81, Grafičar - Radnik 72-70, Petar Zrinski - Mladost 90-59.
POREDAK: 1. Međimurje 10 (5-0), 2. Vindija 10 (5-0), 3. Podravac 9 (4-1), 4. Križevci 8 (3-2), 5. Čakovec 8 (3-2), 6. Petar Zrinski 7 (2-3), 7. Bjelovar 7 (2-3), 8. Nedelišće 7 (2-3), 9. Mladost 7 (2-3), 10. Ivančica 6 (1-4), 11. Grafičar 6 (1-4), 12. Radnik 5 (0-5).

B-1 LIGA SJEVER
Pobjeda D. Kraljevca
Košarkaši D. Kraljevca pobjedili su u Čakovcu Međimurje Globetku sa 82-37. Pomalo nestvarno zvuči ovaj rezultat i pobjeda gostiju od skoro pa 50 razlike. Dubravčan je uvjerljivo sa 37 razlike dobio Mladost u Ivanovcu koje je igrala skoro pa bez pola ekipe zbog gripe (nije svinjska). M. Središće je protiv Koprivnice ušlo u susret «lako ćemo» pa je zato Koprivnica dobila prvu četvrtinu sa 19-8, slijedi jezikova juha trenera Damjanovića i serijom 20-0 u drgoj četvrtini komarci stižu i prestižu rezultat, a na kraju dobivaju sa 26 razlike. Prelog je dobio Vinicu sa samo 9 koševa viška. Kotoriba je bila bolja od Lepoglave sa 10 poena razlike, a Alen Zvošec je u pobjedi Kotoribe postigao čak 42 koša!
Rezultati 3. kola: Cestica 2000 - Grafičar 50-73, Mladost - Dubravčan 53-90, Kotoriba - Lepoglava 96-86, M. Središće - Koprivnica 88-62, Međimurje Globetka - D. Kraljevec 37-82, Prelog - Vinica 67-58.
POREDAK: 1. Mursko Središće 6, 2. Dubravčan 6, 3. Kotoriba 6, 4. Prelog 6, 5. Lepoglava 5, 6. D. Kraljevec 4, 7. Grafičar II 4, 8. Mladost 4, 9. Međimurje Globetka 4, 10. Koprivnica 3, 11. Cestica 3, 12. Vinica 3 boda.

A-2 LIGA (SI) - ŽENE
Prva pobjeda Mladosti
Košarkašice Mladosti trenera Levačića ostvarile su svoju prvu pobjedu u prvenstvu. Pobijedile su na domaćem terenu Mursu iz Osijeka, koja je odustala od natjecanja u prvoj ligi zbog financijskih problema sa 55-49.
Teo Cilar

Izvor: 2846