Košarka 11.07.2016. 09:20. Zadnja izmjena: 12.07.2016. 09:05.

Hrvatski put na Olimpijske igre krenuo iz Međimurja

Hrvatska košarkaška reprezentacija prošlog je tjedna napravila pravo malo čudo. Oni su na kvalifikacijskom turniru u Torinu osvojili prvo mjesto i plasirali se na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. 

Pravi podvig jer naši su dečki na kvalifikacijski turnir u Italiji otišli u vrlo oslabljenom sastavu, bez prvog centra, igrača Barcelone Ante Tomića, a zbog ozljede je otpao Leon Radošević dok je Hrvatski Amerikanac Justin Hamilton morao otkazati jer je u trenutku kvalifikacija imao potpisivanje ugovora s NBA momčadi New Jersey Netsa. Nedostajao je i Damjan Rudež koji je otkazao nastup jer se želio što bolje pripremiti za novu sezonu i traženje novog NBA kluba. Morao je tu biti i mladi talentirani centar Ante Toni Žižić koji je otpao zbog ozljede. Zbog toga su među 12 odabranih u reprezentaciju upali Filip Krušlin i Željko Šakić, igrači koji ne bi bili tu da su se odazvali odsutni, a vrlo vjerojatno tu ne bi bio ni Darko Planinić, centar koji je morao biti rezerva Miri Bilanu, ali je bio pravo otkriće turnira i postao naš glavni centar. No, treba naglasiti da su Krušlin i Šakić jedni od najzaslužnijih za odličnu atmosferu u reprezentaciji, a to je naglasio i naš najbolji igrač Bojan Bogdanović.

Hrvatska je turnir morala osvojiti preko domaćina Italije, glavnog favorita turnira, momčadi koja je prepuna NBA igrača i jedne od najboljih Europskih reprezentacija posljednjih desetak godina, Grče koja nam je svojevrsna “crna mačka“. Prvi susret naši su dečki izgubili od domaćina Italije i to u neizvjesnoj završnici. Uslijedila je uvjerljiva pobjeda u odlučujućem susretu protiv Tunisa koja nam je donijela polufinale protiv starih znanaca, Grčke. Nitko nije očekivao pobjedu Hrvatske, a naši posebno motivirani, u prvom su poluvremenu poveli s nestvarna 24 poena razlike. Grčka se vratila u susret i prešla u minimalno vodstvo u trećoj četvrtini. Izgledalo je da će se naši raspasti kao mnogo puta do sada nakon ovakvih situacija, ali nisu. Uspjeli su se sabrati i dobiti utakmicu te se plasirati u finale u kojem nas je opet čekala Italija s vojskom od 16 000 navijača.

Hrvatska je protiv Italije odigrala odlično, vodila skoro cijeli susret, ali domaćini su uspjeli na samom kraju susreta izjednačiti i odvesti susret u produžetak u kojem smo bili bolji i pribraniji te smo slavili s 84:78 na krilima našeg NBA asa Bojana Bogdanovića te budućeg NBA igrača Darija Šarića, ali i Krunoslava Simona i Darka Planinića
Put prema ovom fantastičnom uspjehu Hrvatska je reprezentacija trasirala iz Toplica Sveti Martin. Oaze mira i ljepote kako kažu. Koliko se košarkašima sviđa u Međimurju dovoljno govori činjenica da se vraćaju ovdje i da pripreme za Olimpijske igre u Brazilu počinju opet u Toplicama Sveti Martin. Svi koji ste propustili priliku u prošlom mjesecu posjetiti naše košarkaše i poslikati se s njima te uzeti autogram ili popričati, priliku ćete imati od 20. pa sve do 26. srpnja.

Za kraj dodajmo kako je i jedan Međimurac sudjelovao u uspjesima naših košarkaša, a član je stožera reprezentacije. Riječ je o Team Manageru Igoru Kolariću koji je našim košarkašima i trenerima na raspolaganju 24 sata na dan i rješava sve što je potrebno. Igor je inače Team Manager našeg najtrofejnijeg kluba, Cibone iz Zagreba, a u Hrvatskom košarkaškom savezu prepoznali su njegov odličan rad tamo i pozvali ga u reprezentaciju. Priču o Igoru i intervju donosimo u jednom od sljedećih brojeva lista Međimurje.


Na naslovnoj su slici: Dino Rađa (predsjednik stručnog savjeta HKS-a), Andrea Hitner (djelatnica HKS-a), Janica Kostelić (pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta) i Igor Kolarić (Team Manager Cibone i reprezentacije Hrvatske)