Košarka 14.09.2016. 11:39. Zadnja izmjena: 14.09.2016. 11:50.

Team manager

Igor Kolarić, čovjek od najvećeg Ciboninog povjerenja

Da Međimurje nema samo dobre košarkaše, već i dobre košarkaške djelatnike dokazuje nam Igor Kolarić, team manager najtrofejnijeg hrvatskog kluba - Cibone iz Zagreba. Čovjek od najvećeg povjerenja za igrače, ali i upravu kluba, osoba koja rješava skoro sve u klubu, od osiguranja na utakmicama, doktora, vatrogasaca, do organizacije putovanja na gostujuće utakmice, ali i sve što je potrebno za igrače i goste koji dolaze na Cibonine utakmice, a najviše su to skauti razno raznih NBA momčadi.

Njegov marljiv rad nije prošao nezapaženo niti kod stručnog tajnika Hrvatskog košarkaškog saveza, Josipa Vrankovića koji ga je angažirao kao team managera u reprezentaciji Hrvatske - s kojom je prošao pripreme i kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre na kojem je Hrvatska iznenadila sve i plasirala se u Rio.

Nakon završetka Olimpijskih igara (na kojima je Hrvatska zauzela odlično peto mjesto), Igor se uspio na kratko odmoriti, a sada je već u pogonu za novu sezonu jer je Cibona započela s pripremama i odigravanjem kontrolnih utakmica za novu sezonu koja počinje za manje od mjesec dana.

Kako je započela tvoja avantura u Ciboni?

2007. godine sam kao student u Zagrebu tražio posao, a moj je polubratić radio na parkingu kod Cibonine dvorane gdje su tražili ljude i tako sam počeo raditi tamo. Ja sam uvijek, bez obzira na to što sam nogometaš, više gravitirao košarci, a kako je vrijeme odmicalo dobivao sam sve više obaveza. Mi Međimurci smo se pokazali kao vrijedni i marljivi ljudi, a kada su mi studentska prava istekla, nisam više mogao raditi na parkingu i počinjem volontirati u klubu skoro dvije godine.

Radio sam na raznim poslovima tehničke podrške i organizaciji utakmica ekipe. Imali smo razne evente na trgu, dok je trebalo uletio sam kao kamerman, bio sam spiker, maskota na utakmici, ali glavna zadaća bila mi je organizacija utakmica.

Od 2013. godine počinje tvoj profesionalni angažman u Ciboni.

Te 2013. godine dobivam ugovor na neodređeno gdje sam bio asistent team managera Vlade Turkovića. Ja sam u biti rješavao sve, od opreme, preko organizacije treninga, a on je išao na putovanja s momčadi. To je bio period u kojem je klub bio bez prebijene pare i kada su plaće kasnile po više mjeseci. Turković koji je paralelno radio za Sportsku televiziju tada daje otkaz. Cibona je baš tada igrala protiv Francuskog Limogesa, mi smo imali event u Green Goldu, dočekali ih i tada me zvao direktor kluba da mi mora nešto reći i bacili su me u vatru pošto sam već ionako pokrivao puno stvari.

Nato sam samo još nadodao organizaciju prijevoza, smještaja, hotela, hrane i više se počeo baviti igračima. Te sezone nakon odlazaka igrača D.J. Strawberrya, Matt Janinga, Andrije Žižića mi smo osvojili ABA ligu. Pokazao sam se sposobnim raditi taj posao, to su svi u klubu vidjeli i ostao sam raditi taj posao do danas. Odgovornost mi se sada još više povećala jer je budžet kluba kakav - takav tako da se bavim i s opremom, vodama... Nema što ne radim. Na raspolaganju sam im od 0 do 24, a fizički sam u klubu od pola osam ujutro do osam navečer.

Kontakti sa svim NBA klubovima i generalnim menadžerima zbog mladih talenata Cibone?

Kada je u klubu bio Dario Šarić, a sada Ante Toni Žižić i Nik Slavica u kontaktu sam sa svim NBA klubovima. Trenutno sam u kontaktu s tri, četiri generalna menadžera, svim skautima i svi su pohvalili kakav posao radim i evo sada sam završio u reprezentaciji.

Dobar posao u Ciboni donio ti je angažman u reprezentaciji Hrvatske

Nakon finala hrvatskog prvenstva u kojem smo izgubili od Cedevite, na dodjeli pehara i priznanja do mene je došao stručni tajnik Joke Vranković i rekao da se u ponedjeljak moram javiti na pripremama reprezentacije Hrvatske za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre gdje trebaju moje usluge.

Koje poslove radiš u reprezentaciji, vjerojatno iste kao i u klubu?

Posao je isti, skoro sve igrače znam jer su mi skoro svi prošli kroz klub. To je moja generacija, dečki me znaju i imaju povjerenja u mene, a to je za moj posao najbitnije. Igrači znaju da ako nešto trebaju, da ću im ja to napraviti i uopće ne trebaju brinuti oko toga.

Igor također jako puno surađuje s Muzejem Dražena Petrovića koji je odmah u sklopu dvorane, vodi grupe po dvorani gdje dolazi puno talijanskih i španjolskih turista koji žele vidjeti dvoranu i trofejnu salu.

Derrick Rose i Igor Kolarić

Susret i druženje s jednom od najvećih NBA zvijezda, Derrick Roseom koji je tada igrao za legendarne Chicago Bullse, a od ove godine je u dresu New York Knicksa?

Imao sam prilike s Roseom igrati jedan na jedan i proveo sam s njime cijeli dan u Zagrebu. Nije mi toliko interesantan bio Derrick Rose koliko B.J. Armstrong koji je došao s njim (za mlađe generacije koje ne znaju za njega, to je odlični bek iz prve polovice 90-ih koji je s Bullsima i legendarnim Michaelom Jordanom osvojio prva tri naslova prvaka u povijesti franšize). Jako puno sam razgovarao s njim.

Nisam bio u kontaktu samo s njima iz NBA lige, tu je i legendarni igrač Boston Celticsa, danas generalni menadžer te ekipe Danny Ainge s kojim se čujem često, zatim Dell Demps, bivši igrač Cibone koji je danas generalni menadžer New Orleans Pelicansa.

Bio nam je ove godine četiri puta u Zagrebu, jako sam dobar sa njim i imam njegov poziv da dođem kod njih. Dobio sam poziv od Cleveland Cavaliersa da dođem ove godine na ljetnu ligu tamo i u dogledno vrijeme planiram otići u Ameriku.

Iako je često odsutan i u klubu je praktički cijeli dan, supruga Ines ti je podrška.

Teško je, vidimo se samo navečer. Ujutro je prebacim na posao i dođem navečer u osam doma. Klupska sezona je trajala dugo i onda je ovaj poziv u reprezentaciju njoj bio šok, ali ima razumijevanja, znala je u što se upušta, uz osmijeh će Igor.

 

Igoru i Ines na vjenčanje došli igrači Cibone koje je predvodio Dario Šarić

Na vjenčanje Igora i Ines došli su igrači Cibone Marko Jagodić - Kuridža, Filip Krušlin, Marin Rozić, Martin Junaković i Dario Šarić koji će od ove sezone zaigrati u NBA ligi za Philadelphia 76-erse. Zanimljivo, samo tri dana nakon vjenčanja, Igor je kao predstavnik Cibone morao na skupštinu ABA lige u Crnu Goru, a klub je predstavljao i na izvlačenju skupina za Eurokup.

Puno posla biti će u novoj sezoni u kojoj Cibona uz ABA ligu igra i novo Europsko natjecanje pod okriljem Fibe, košarkašku Ligu prvaka. Kada tu dodamo i hrvatsko prvenstvo te kup, to su čak četiri natjecanja u kojima će trebati organizirati domaće utakmice i mnoga gostovanja po cijeloj Europi, ali u Ciboni mogu biti mirni jer će im to Igor odraditi bez greške!