Košarka 30.05.2017. 09:18. Zadnja izmjena: 30.05.2017. 09:20.

Košarka

Naši košarkaši u kvalifikacijama za prvu ligu

Košarkaška sezona se polako bliži kraju, a iako su s natjecanjem već ranije završili u A-2 ligi sjever te u C-1 ligi sjever, još uvijek se igraju kvalifikacije za A-1 ligu koja će se od sljedeće sezone zvati Premier liga. Naših klubova nema u ovim kvalifikacijama, ali ima naših igrača koji igraju za Grafičar iz Ludbrega i Jazine Arbanasi iz Zadra.

Za Grafičar već nekoliko sezone igraju Manuel Novak i Luka Prprović, a u kvalifikacijama ih je pojačao i Mario Novak-Marek, nositelj igre Međimurja iz Čakovca. Upravo Marek predvodi Grafičar u ovim kvalifikacijama, a dva kola prije kraja nalaze se na predposljednjem devetom mjestu s četiri pobjede i 11 poraza. Marek u prosjeku postiže 15.3 poena uz 6.4 asistencije i 6.1 skok po susretu. Odlično je odigrao posljednje dvije utakmice u kojima je protiv vodećih Jazina ubacio 16 poena uz 11 asistencija i osam skokova, a samo su mu dva skoka falila do Triple-Doublea (dvocifren broj u tri statističke kategorije). Puli je ubacio 20 poena uz sedam skokova i šest asistencija.

Manuel Novak je na prosjecima od 14.9 poena, 4.5 skokova i 2.3 asistencije, a Luka Prprović postiže 6.9 poena uz 4.5 skokova i 1.4 asistencije.

Odličnu sezonu i kvalifikacije za Jazine Arbanasi iz Zadra igra i Goran Fodor iz Čakovca. On je dva kola prije kraja sa Jazinama na prvom mjestu i od iduće sezone će igrati prvoligašku košarku. Fodor je na prosjecima od 15.1 poena, 4.1 skokova i 3 asistencije.

Odlična sezona za Marciuša u Španjolskoj

Aleksandar Marciuš odigrao je odličnu drugoligašku sezonu u Leb Gold za bivše prvoligaše Caceres Patrimonio de la Humanidad u Španjolskoj.

On je odigrao sve 34 utakmice za svoj klub, a u prosjeku je na terenu boravio 26.3 minute. Bio je drugi strijelac ekipe iza Crnogorca Nikole Rakočevića, ali po ukupnom zbroju statističkih podataka, Marciuš je bio najbolji igrač svoje momčadi. Prosječno je postizao 13.8 poena uz 7.8 skokova, a imao je i po jednu asistenciju, jednu osvojenu loptu i jednu blokadu po utakmici. Iz igre je šutirao s 61.4 posto uspješnosti, a slobodna bacanja su mu za centra odličnih 73.5 posto. Njegov Caceres završio je na 11. mjestu od 18 momčadi, a ostvarili su 14 pobjeda i 20 poraza.