Košarka 11.12.2017. 06:41. Zadnja izmjena: 11.12.2017. 06:41.

Košarka

Saša Repalust: Treneri moraju prestati pljuvati jedni po drugima

Veliko priznanje za trenera KK Rudar iz Murskog Središća i predsjednika Košarkaškog saveza međimurske županije koji je postao predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških trenera!

Novi predsjednik Udruge hrvatskih košarkaških trenera je 47-godišnji Saša Repalust iz Murskog Središća s prebivalištem u Varaždinu. Saša je praktički cijeli život u košarci, bivši je prvoligaški igrač, trener koji voli raditi i davati priliku mladim igračima. Predsjednik je Košarkaškog saveza međimurske županije, a prije preuzimanja predsjedničke funkcije, bio je dopredsjednik Udruge hrvatskih košarkaških trenera. Spomenimo i Sašinu suprugu Andreju koja je bila odlična rukometašica i klupska prvakinja Europe s Podravkom u sezoni 1995/1996.

  • Razgovor s novim predsjednikom Udruge hrvatskih košarkaških trenera započeli smo pitanjem o njegovoj igračkoj karijeri. - Počeo sam u Modeksu iz Murskog Središća, koji danas nosi ime Rudar. Zatim odlazim u Švicarsku, a nakon toga potpisujem za MIV Varaždin koji je tada igrao prvu ligu. Nakon što se klub raspao, odlazim i igram u Koprivnici gdje je uslijedila ozljeda prednjih križnih ligamenata koljena poslije koje s 27 godina završavam igračku karijeru i krećem u trenerske vode.
  • Trenerska karijera vezana je uz matični klub i prvu ljubav, KK Rudar iz Murskog Središća: - Završio sam za trenera košarke na Badiji i uglavnom sam cijelu trenersku karijeru u Rudaru, koji je dugo godina nosio ime Modeks. Dvije godine bio sam trener u Školi košarke Vindija iz Varaždina.
  • Nedavno ste na iznenađenje mnogih izabrani za predsjednika Udruge hrvatskih košarkaških trenera, kažu da je trebalo odabrati neko zvučno ime. - Da, možda na iznenađenje, ali s obzirom na situaciju gdje sam godinu dana obnašao funkciju dopredsjednika, cilj nam je bio da nastavimo s onim što smo započeli u posljednjih godinu dana. Većina trenera u Hrvatskoj je “nepoznato“ . Takvi troše svoje vrijeme kako bi svoju veliku ljubav prema košarci prenijeli na nove generacije.
  • Izbori su tijesno završili: - Da, kao i u većini košarkaških utakmica kada odlučuje jedna lopta.
  • Protukandidati su bili Veljko Mršić i Boris Gnjidić: - Veljko je iznio svoj program, Boris je odustao od kandidature i podržao Veljka. Ja sam iznio program sebe i svojih suradnika. Nakon rezultata, Veljko je čestitao, ja sam se zahvalio na korektnoj kampanji i izrazio želju da se uključi u odbor profesionalnih trenera.
  • Nekako ste vrlo staloženi, nema euforije nakon pobjede? - Citirat ću trenera naših korijena Bill Bellichicka: „Kada izgubite pričate malo, a kada pobijedite još manje“. Očekuje nas puno posla, koliko se veselim izazovu toliko sam svjestan da nas čeka trnoviti put do vraćanja digniteta trenerskoj struci.
  • Koji će biti prvi koraci u radu? - Prvo svi treneri moraju prestati pljuvati jedni po drugima. Moramo početi poštovati jedni druge. Drugo, treba nam suradnja i edukacija trenera na svim razinama. Trebamo trenere učitelje i njihov rad treba valorizirati. Svi znamo što treba, a nitko ne nudi rješenja. Kada netko nešto ponudi, odmah seciramo pozadinu, tko je čiji. Ako svi volimo košarku kao što pričamo, onda moramo svi zajedno postaviti zdrave temelje.
  • Koji program imate i tko su vam suradnici? - Putem odbora uključiti što više trenera u rad udruge, slušati bazu i zajednički rješavati probleme. Suradnja s HKS-om, pomoć trenerima koji žele napredovati i učiti. Suradnici u UO su iz svih krajeva Hrvatske, zastupljena je i ženska i muška košarka. Na playmakerskoj (tajničkoj) poziciji imamo iskusnog i dokazanog trenera mlađih dobnih kategorija Andreja Teslu.
  • Poruka trenerima? - Svatko neka krene od sebe. Staviti ego na stranu, slušati, učiti, surađivati. Izgraditi sustav koji će omogućiti djeci iz svih krajeva Hrvatske napredak i razvoj kako u košarkaškom tako i u ljudskom smislu.
  • Već više godina ste predsjednik Košarkaškog saveza međimurske županije. - Već skoro 10 godina sam predsjednik saveza, borimo se na svim frontovima da poboljšamo košarku, ali prije svega mislim da kroz Udrugu trenera moramo jednostavno moramo poraditi na struci u svim segmentima jer je očit nedostatak trenera i zapostavljenost struke dovelo do ove situacije u kojoj jesmo što se košarke tiče.
  • Pokrenuli ste inicijativu da se u vašoj regiji složi kadetska selekcija najboljih igrača svih klubova koja bi se natjecala u Prvoj ligi kadeta, to bi trebao biti jedan dugoročniji projekt? - Ideja je da jednostavno stvorimo uvjete dugoročno gledamo, da klinci koji žele da imaju nadogradnju i kvalitetnije treninge, a dokle će nas to dovesti vidjet ćemo.
  • Kakva je situacija u Međimurskoj košarci? - Imamo određenu masovnost, klubovi rade s klincima. Imamo veliki broj klubova s obzirom na tako malo područje i broj stanovnika. Trebamo poraditi na kvaliteti, napraviti taj iskorak da bi zaokružili nekakav rad, rekao nam je za kraj ovog intervjua Saša kojemu želimo puno uspjeha u vođenju Udruge košarkaških trenera.