Sport 13.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

KUGLANJE: Promet slab – zarada upitna

Iza nas je najzanimljivijih desetak dana ljeta što se tiče kuglanja. U proteklom periodu u fokusu su bile uprave klubova i njihova pregovaračka sposobnost u stvaranju i kompletiranju igračkog kadra za narednu sezonu. Kako se na kraju ispostavilo, najave su bile puno glasnije i bombastičnije nego što su to definirani poslovi u konačnici ispali. Za međimursko kuglanje najvažnija vijest je da je prvoligaš Željezničar zadržao kompletan prošlogodišnji kadar. Iako se to u prvi mah činilo kao nemoguća misija, jer su rastanak najavljivali Ivan Pigac, Bojan Plevnjak koji je bio veoma tražena roba i sam je težio transferu, dok su još poneki u tom slučaju imali na umu odlazak, „menadžment“ je ipak uspio očuvati momčad koja se godinama pažljivo slagala te je to velika pobjeda u odnosu na konkurenciju, koja se, usput budi rečeno, nadala rasulu. Kad je već što se kvalitete tiče najveće „pojačanje“ ostanak svih na okupu, brojčano stanje se ipak povećalo. Doduše, Željezničaru nisu ni ove godine pristupili lokalni kuglači koje su željeli, ali je zato došao Dalibor Bodiš iz Novske. Riječ je o relativno mladom igraču koji je u prvoj polovici ovog desetljeća bio dio sjajne generacije Đurđenovca (Bulka, Šarkezi) i nekadašnji juniorski reprezentativac. Posljednjih godina u kuglačkom smislu se izgubio mijenjajući brojne klubove pa će mu Željezničar biti prilika za povratak ozbiljnoj igri te eventualno ponovno „uskrsnuće“ karijere. Samouvjeren po karakteru kakav je, osobno se nada uz pravi trening da će se dokazati kao pojačanje što bi naravno samim time bio dobitak i za klub. Za Željezničar je registriran i Goran Vrček iz Varteksa, igrač čije vrijeme tek dolazi i koji će svoje školovanje za sada prvenstveno odrađivati u drugoj ekipi. Generalno gledano, na razini prve lige bilo je malo prelazaka. Od onih koji će voditi borbu za vrh, Zaprešić i Novska nisu mijenjali postave, Poštaru je pristupio tek Nikola Muše, a Konikom se osnažio juniorskim svjetskim prvakom Brankom Manevom, ujedno se zahvalivši na uslugama Klemenu Mahkovicu. Zadar je u svoje redove vratio Borisa Benedika, ali je ostao bez Primoža Pintarića (Medveščak), Duška Milanovića (Grmoščica) i Marka Vidaka (Velebit). Osim Milanovića, Grmoščica je uzela i Velimira Mrkonjića te Branka Šebalja, dok je znatno oslabljena odlaskom Nikole Uzelca i Brune Milinkovića koji su pojačali Radnik iz Velike Gorice. Klubovi koji će najviše konkurirati Željezničaru nisu bili isuviše aktivni. Osječki Kandit i Zanatlija Slavonski Brod ne bilježe promjene u ekipi, novopridošli Velebit je pridobio tek već spomenutog Vidaka iz Zadra, dok se Rijeka kvantitativno povećala igračima iz nižih liga (Tometić,Načinović, Butorac).
Preostali međimurski klubovi u novu sezonu ulaze sa relativno istim kadrovima. Drugoligaš Čakovec je unatoč neizvjesnoj budućnosti kluba svejedno zadržao svoje ponajbolje kuglače, a neshvatljivo je kako nisu pokazivali pravovremeni interes za neke (dobre) igrače koji su mu se nudili i sa kojima bi bili najozbiljniji kandidati za vrh. Posve neočekivano, potpisali su tek Mladena Kancijana iz varaždinskog Željezničara. Među trećeligašima najaktivniji je bio Dubravčan koji je za svoje visoke ambicije doveo dvojicu bivših igrača, Franju Misera iz Željezničara Koprivnica i Mihajla Žinića iz druge momčadi čakovečkog Željezničara. Crveni dres Prosvjetara od jeseni će nositi Stjepan Čuček, a njegovo mjesto u Zanatliji iz Čakovca upotpunit će po tko zna kojom igračkom reaktivacijom Josip Bajsić.
Nepovoljan raspored
U prostorijama HKSa održan je javni ždrijeb startnih brojeva za nadolazeću prvoligašku sezonu. Koliko su prošle godine u Željezničaru imali sreću, toliko im se ovaj puta sve okrenulo naopačke. Teži početak prvenstva doslovce nisu mogli zamisliti budući da se u prav tri kola sastaju za klubovima čije su ambicije isključivo titula. Kreće se na jedan od najpoznatijih svjetskih datuma, 11.9., kod Zaprešića, u narednom kolu u Čakovec stiže Konikom Osijek, a početkom listopada odlazi se „vječnom“ prvaku Zadru. Prvu pravu šansu za bodove tražit će u četvrtom kolu kada dolazi Velebit i to će odmah biti jedan od dvoboja koji će trebati pod mus dobiti. Slijede nova dva gostovanja, kod Novske i Zanatlije Slavonski Brod. Nakon Svi Svetih dočekuje se Grmoščica, po Martinju putuje se kod Kandita u Osijek. Posljednja kola donose domaći sudar sa Poštarom, „skok“ do Rijeke i pred Božić čakovečki okršaj sa Radnikom. S obzirom da do početka prvenstva ima još dva mjeseca, dovoljno je vremena za isplanirati tempiranje forme za ključne duele, a i za psihološko pripremanje ekipe na kako je izgledno nešto drugačiju situaciju od prošle godine kada su već uvodnim utakmicama sakupili hrpu bodova i samopouzdanja.
SRC „Mladost“ bez licence?!
Zvuči prilično nevjerojatno, ali kroz kuglačke krugove povlači se priča kako čakovečka kuglana možda neće dobiti prvloligašku licencu u narednoj sezoni. Mnogo se igrača, prvenstveno nenaviklih na nešto drugačiji (tvrđi i zahtjevniji) objekt, žalilo prošle sezone kako je Mladost tehnički neispravna. Potvrdu ili nadamo se demant toga trebala bi dati tehnička komisija za objekte, kojoj je rok bio do 1.srpnja da obiđe kuglane i da svoje mišljenje. Koliko znamo, do sada se to nije dogodilo, a s obzirom da je Mladost prilikom izvlačenja parova i pravljenja rasporeda uredno stavljena kao Željezničarova domaćinska kuglana, vjerujemo da (većih) potencijalnih problema niti za Mladost, kao niti za još poneki objekt u Hrvatskoj, ipak neće biti. U suprotnom, bio bi to odmah u startu veliki i teško nadoknadiv hendikep za našeg prvoligaša, kako sa financijskog tako prije svega i sa igračkog aspekta.
Andrija Crnčec

Izvor: 2881