Nogomet 14.05.2020. 08:38. Zadnja izmjena: 14.05.2020. 08:44.

Međimurski nogometni trener

Ivan Hamonajec - Hama: Sport i nogomet žive u meni

Ivan Hamonajec svima poznatiji kao «Hama» najdugovječniji je Međimurski trener koji je vodio brojne klubove, okitio ih mnogim osvojenim naslovima prvaka. Od svih je klubova koje je trenirao jako cijenjen, poštivan i hvaljen. Ove godine slavi 65. rođendan i 35 godina kako se bavi trenerskim poslom.

  • Najdugovječniji ste međimurski nogometni trener. Što Vam to predstavlja ?

- To me ispunjava zadovoljstvom, ali draže bi mi bilo da sam najmlađi trener- rekao nam je na početku uz smiješak. Kada ste na užarenoj trenerskoj klupi više od trideset pet godina onda možete nogometnim rječnikom reći da ste «sazrijeli» jer ste prošli sve lijepo, ali također i manje lijepo, pojasnio je.

  • Kako je tekao put do toga ?

- Još kao aktivni igrač seniorske ekipe Nk Viko-Omladinac iz Novog sela Rok trenirao sam pionire istog kluba. Nakon prestanka s aktivnim igranjem postao sam pomoćni trener u Viko Omladincu Zvonku Oskorošu.

Nakon kvalifikacija za popunu 2. HNL , u kojima se Viko Omladinac nije uspio kvalificirati ,tadašnji trener je odstupio pa sam ja preuzeo momčad vodivši je u tadašnjoj Hrvatskoj nogometnoj ligi- sjever.

Trenirao sam u par navrata navedeni Viko-Omladinac, pa su me trenerske vode dovele do Dinama Palovec, u koji sam se vračao u tri navrata. U Omladincu sam u dva navrata bio prvi trener, i dva puta pomoćni. Potom me put doveo do Sloge - Čakovec i to u tri navrata kao prvi trener. Zatim sam trenirao Podturen, Dinamo Domašinec, Čakovec (pet kola), Nk Sloboda Mihovljan, Nk Zasadbreg i sada Trnavu-Goričan.

  • S kojom momčadi ste postigli najveći uspjeh ?

-Teško je reći, ali u sportu ipak rezultati govore svoju priču, tako da mislim da sam s ekipom Nk Sloge od Druge županijske lige došli do lige Varaždin-Čakovec ili današnja 4.liga. Isto tako s ekipom Nk. Dinamo Palovec ušli smo u ligu Čakovec- Varaždin-Virovitica. Sa Omladincom sam kao trener osvojio 1.mjesto u 1.Županijskoj ligi i Kup Mađimurja.

Do uspjeha kao trener, došao sam u prvom redu zbog kvalitete igrača, napornim radom, suradnjom uprave ,dobre organizacije, a najvažniji je pokretač kako nekad tako i danas ljubav prema nogometu. Tada svi ti napori postaju zadovoljstvo.

  • Gdje ste danas angažirani ?

-Trenutni angažman mi je Nk Trnava Goričan, gdje smo uspjeli odigrati dva kola, a onda nas je spriječila pandemija.

  • Kako gledate na trenere Vaše generacije i ove današnje?

- Teško je raditi takve usporedbe, jer svako vrijeme nosi svoje izazove. Danas je s moje točke gledišta trenerima lakše zbog dostupnosti informacija, a bitna je i činjenica da se promjene u radu događaju brže, a i internet postaje dominantan.

  • Odnos igrača i trenera nekad i danas?

- Odnos trenera i igrača postavljen je čvrstim temeljima, ali je uvijek bilo nestašnih igrača. Mislim da se nekad malo više cijenilo trenere.

  • Od kojeg ste Vi najviše naučili?

- Od pokojnog Luke Lipošinovića, nekadašnjeg igrača Dinama Zagreb, on mi je donekle trenerski uzor.

  • Trenerski planovi i želje?

- Na kraju bi mogao reći da sport i nogomet živi u meni, tako da dok me god zdravlje posluži i dok budu klubovi zainteresirani za moj angažman bavit ću se ovim poslom.