Nogomet 30.04.2018. 22:42. Zadnja izmjena: 30.04.2018. 22:43.

Skupština

Međimurski nogometni savez trenutno broji 75 klubova s 4497 registriranih igrača i igračica

U prostorima Auto stop centra Posavec u Čakovcu, održana je redovna izvještajna Skupština Međimurskog nogometnog saveza kojoj je od 78 delegata prisustvovalo 44 sa 146 važećih glasova. Prisutni su bili i Marijan Kustić, dopredsjednik HNS-a, Neven Šprajcer, koordinator za natjecanja HNS-a i međimurski župan Matija Posavec.

Izvješće o radu Međimurskog nogometnog saveza za 2017. godinu podnio je predsjednik Mato Kljajić, u novom sazivu Skupštine HNS-a, član Izvršnog odbora i predsjednik Komisije za amaterski nogomet. Izdvajamo najvažnije dijelove izvještaja.

Međimurski nogometni savez trenutno broji 75 nogometnih klubova (73 muške momčadi i 2 ženske ekipe) s ukupno 4497 registriranih igrača i igračica. Uz tri stupnja natjecanja: Prva, dvije Druge i Treća međimurska liga s 59 momčadi, 9 se klubova natječe u Četvrtoj ligi Čakovec / Varaždin, 1 klub u Trećoj ligi-istok i dvije ženske u 1. hrvatskoj ligi. Mlađih uzrasta kojima se u MNS-u posvećuje posebna pažnja ima ukupno 102 ekipe, tu je 17 organiziranih škola nogometa, tijekom vikenda u županiji se odigra 91 utakmica, tu su treneri, suci, delegati i mnogi volonteri bez kojih bi ovakav sustav teško funkcionirao. Rad s mladima i model MNS-a prihvaćen je u mnogim drugim sredinama, također i u HNS-u, a velika je pomoć u tom radu od strane Međimurske županije, Međimurje-plina... Posebno mjesto zauzima i međunarodni turnir mladih u Dunjkovcu/Pretetincu ove godine jubilarni 20. po redu kojeg odlično organizira NK Međimurec. Četvrta liga Čakovec / Varaždin čije je sjedište trenutno u Čakovcu, saživjela je i ima sve više pobornika, tu je o odlično organizirano klupsko malonogometno prvenstvo Međimurja u sportskoj dvorani Aton Nedelišće na umjetnoj travi s mantinelama.

Veliki su problem liječnički pregledi sportaša, to je i jedan od osnovnih zadataka koji treba hitno riješiti, a tu je i problem nedostatak sudaca pa su na potezu klubovi koji trebaju animirati kandidate iz svojih redova i svojih mjesta. Tijekom 2017. MNS je prihodovao 547.826,40 kuna i s takvim prihodima i velikim djelokrugom rada jedan je od najjeftinijih saveza u Hrvatskoj. Izvješće o radu i izvješće Nadzornog odbora jednoglasno je prihvaćeno.

Prihvaćena je i Odluka o izmjenama i dopunama Statuta MNS-a i Odluka o novom Poslovniku o radu Skupštine, sada sve to usaglašeno s odredbama Zakona o sportu. U  diskusiji bilo je riječi o problemu liječničkih pregleda, o terenu s umjetnom travom, o reorganizaciji 3. HNL, o sudačkoj problematici, a na kraju su se prisutnima biranim  riječima obratili Marijan Kustić i Matija Posavec. Marijan Kustić je rad MNS-a ocijenio primjernim za druge sredine, obećao pomoć oko terena s umjetnom travom, a što se tiče liječničkih pregleda sportaša HNS je tu vrlo aktivan u razgovorima s odgovornima za sport u Ministarstvu sporta. Matija Posavec pak je obećao i dalje pomoć županije, posebno u radu s mladima i s predsjednikom MNS-a Matom Kljajićem tom prilikom potpisao ugovor o donaciji 50.0000 kuna za te namjene. Za iste namjene je Hrvatski nogometni savez Međimurskom nogometnom savezu odobrio iznos od 192.000 kuna koji će se iznos uskoro podijeliti školama nogometa i klubovima koji imaju organizirani rad s mladima.

Skupština je zaključena kratkim druženjem prisutnih.