Nogomet 11.11.2017. 23:03. Zadnja izmjena: 11.11.2017. 23:20.

Proslava

NK «PODTUREN» 50 lijepih i uspješnih godina kluba

Nedavno je NK Podturen u prostorijama društvenog doma pred velikim brojem uzvanika, članova kluba, gostiju, igrača, simpatizera i navijača proslavio 50. rođendan. Nakon dočeka gostiju u prostorijama Društvenog doma održana je misa u župnoj crkvi svetog Martina u Podturnu u čast preminulim igračima, članovima i navijačima NK Jedinstva/NK Podturna, te je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće ispred spomenika Nogometaš kod igrališta. Slijedila je i svećena sjednica prilikom koje je predsjednik kluba Dražen Posavec kazao:

Prema nekim izvorima nogometa u Podturnu organizirano se počeo igrati još davne 1950. godine. U to vrijeme klub nije bio registriran i nije se natjecao u službenim natjecanjima, već je odigravao prijateljske i revijalne utakmice. Klub se u to vrijeme zvao Hrastov list te Graničar, a nogometni zaljubljenici okupljali su se na igralištu „Gorjok“ uz rijeku Muru.

Spomenuto igralište bilo je u lijepom ambijentu uz rijeku Muru, ali je imalo i jednu manu, pri svakom izlijevanju rijeke Mure došlo do poplavljivanja igrališta uslijed čega se nisu mogle odigravati utakmice. Bilo je slučaja da su igrači voženi čamcima na samo igralište ili da su trčali sa igrališta ispreda nabujal rijeke. U to vrijeme nije bilo svlačionica pa su se igrači presvlačili u Društvenom domu te su u sportskoj opremi kroz selo odlazili na igralište uz Muru. Izgradnjom nove školske zgrade planirano je školsko igralište te je uz njega 1965. godine počela izgradnja nogometnog igrališta „Trnoc“. Novo nogometno igralište se gradilo iz vlastitih sredstava i uz pomoć tadašnje Mjesne zajednice uz volonterski rad Uprave i igrača.

Upravo sa izgradnjom novog igrališta došla je i ideja da se osnuje tj. registrira nogometni klub. Zahvaljujući ideji i poduzetnom dvojcu Slavku Novak i Antunu Posavec koji se smatraju osnivačima nogometnog kluba, uz potporu ostalih zaljubljenika u nogomet krenulo se sa osnivanjem kluba. Dana 9.07.1967. g. održana je osnivačka skupština nogometnog kluba koji je nazvan NK Jedinstvo Podturen. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je Mijo Drvoderić (tadašnji predsjednik Mjesne zajednice), za tajnika izabran je Nikola Dragosavec (tadašnji učitelj u OŠ Podturen), a za članove Upravnog odbora izabrani su: Slavko Novak, Antun Posavec, Slavko Vidović, Mirko Jezernik, Stjepan Horvat, Pavao Gregurić, Josip Lukačić i dr. za koje nemamo točnih podataka.

NK Jedinstvo Podturen te 1967. godine počelo se takmičiti pod okriljem Međimrskog nogometnog saveza. Od 1967. do 1971. godine utakmice su se igrale na igralištu „Gorjak“, a 1971. godine klub se seli na novosagrađeno igralište zvanom „Trnoc“ gdje se i dan danas takmiči. Od 1967. do 1975. godine klub se takmiči u ligi Podsaveza grupa sjever, pa centar Mursko Središće te u ligi centara Dekanovec . U to vrijeme boja dresova je bila plavo - bijela.

Te iste sezone prvi puta se registrira i juniorsku momčad koja se počela takmičiti u ligi Centar Čakovec , a slijedeće dvije sezone kao prvaci plasiramo se u I. Međimurskoj nogometnoj ligi. Podturen je uvijek bio poznat po žustrim igračima i navijačima tako da smo već  u prvoj sezoni (1979./80.) nastupanja u I. Međimurskoj nogometnoj ligi zbog incidenta na utakmici (napad na suca) i oduzimanja bodova ispali u II. Međimursku nogometnu ligu. Slijedeće sezone (1980./81.) seniorska momčad se ekspresno vraća kao prvak u I. Međimursku nogometnu ligu.

U proljeće 1992. nastavljamo natjecanje u ligi pod nazivom Međuopćinska liga-grupa „A“ gdje suvereno osvajamo prvo mjesto te razigravamo sa NK Vidovčan iz Vidovca za ukupnog pobjednika.1995. godine na inicijativu dijela izvršnog odbora izražena je želja za promjenom naziva kluba, tako da je na godišnjoj skupštini održanoj  27.01.1996. godine promijenjeno ime kluba u NK Podturen -Podturen, pod kojim imenom se i danas takmiči. Vjerojatno najtamnija godina u povijesti kluba je 2014. godina kada zbog manjka igrača (odlaze u druge klubove) i nedostatka podmlatka kluba koji bi uskočili u seniorski sastav, odustajemo od natjecanja u seniorskoj konkurenciji. Pionirske i juniorske momčadi i dalje nastavljaju svoja takmičenje što se kroz godinu dana kada se ponovno krenulo u osnivanje seniorske momčadi pokazalo kao veoma važna odluka. Kroz proljeće i ljeto 2015. godine počinjemo sa organizacijom i okupljanjem seniorske momčadi, sa čime smo i na kraju uspjeli, vratili smo većinu domaćih dečki i priključili većinu juniora te sa mješavinom mladosti i iskustva krenuli u sezonu 2015./16. gdje se počinjemo natjecati od najnižeg ranga III. Međimurske lige.

Uz dobar trenerski rad, iskustvo starijih igrača i veliko zalaganje mladih nadasve školovanih igrača, ekspresno se u 2 godine vračamo u I. Međimursku ligu. Ovom prilikom želio bih se osvrnuti i na nešto možda i najbitnije, a to su djeca, pomladak i budućnost svakog kluba i bez kojih nogomet u ovakvim manjim sredinama u budućnosti neće biti moguć. Unatrag dvije godine u suradnji sa NK Dubravom iz Sivica ponovno aktiviramo rad NŠ Nogometaš 13 gdje u treniraju djeca od 6-16 godina uz stručni nazor školovanih trenera.

Od 1979. godine - organiziramo međuuličnog turnira po nazivom Hutinski –Cerovec u spomen na prerano preminule igrače našeg kluba. Manifestacija „Pečenje vola na ražnju“ koja se neprekidno održava od 2000. godine., i to u pravili zadnji vikend u 6. mjesecu. Izgradnjom sportske dvorane od 2009. godine krenuli smo i sa organizacijom „zimskog malonogometnog turnira“. Turnir se održava 4 vikenda kroz 1. i 2. mjesec , a okuplja 60-tak ekipa i veliki broj posjetitelja. Tu je i „Crvena noć “ zabavna manifestacija koju tradicionalno organiziramo krajem godine kako bi se zajednički zabavili igrači, članovi kluba i navijači.

Nakon Skupštine krenulo se je u klub gdje je bila izložba fotografija koju je pripremio Vjenceslav Hranilović da bi na kraju u domu bio organiziran domijenak za sve prisutne i uzvanike. U programu su nastupili limena glazba Podturen te Udruga Turen.