Nogomet 15.01.2019. 08:28. Zadnja izmjena: 15.01.2019. 08:30.

Mladi nogometaši

Nogometna škola Međimurje/Čakovec: Kvalitetan rad s mladima višestruko se isplati

Nogometna škola Međimurje/Čakovec sigurno je, između 17 škola mladih koje djeluju u Međimurju, najpopularnija. Kratko je rad Škole na kraju godine prokomentirao njezin stručni voditelj, ujedno i instruktor za ženski nogomet HNS-a za Regiju sjever Hrvoje Goričanec.

- U NŠ Međimurje/Čakovec u trenažni proces uključeno je preko 200 dječaka i 50 djevojčica, pri čemu kategorije dječaka nastupaju za NK Međimurje i NK NŠ Međimurje Čakovec, a kategorije djevojčica nastupaju za NK NŠ Međimurje Čakovec. Imamo ukupno 13 uzrasnih kategorija dječaka i 4 kategorije djevojčica s kojima rade educirani i stručni treneri s UEFA licencama, a to su Damir Vugrinec, Gordan Golik, Vedran Bister, Mario Šarić, Nikola Lukman, Neven Bujanić, Karlo Kosalec, Marinko Horvat, Kristijan Srpak, Robert Katanec, Bruno Matotek, Darko Stamenković, a tu je i fizioterapeut Božidar Juračić. Predsjednik Škole je Dean Panić, a dopredsjednik Miljenko Ovčar.

  • Kratko o planovima i programu?

- Trudimo se svim polaznicima škole nogometa pružiti kvalitetnu nogometnu naobrazbu jer cjelokupni program nije usmjeren samo na razvoj tehničkih, taktičkih i kondicijskih sposobnosti, već nam je cilj osigurati mladima cjelokupni razvoj u koji spada i odgojno-obrazovna komponenta. Educiramo mlade i o pravilima sportskog ponašanja, obavezama, sportskoj prehrani. Naš plan i program usmjeren je prvenstveno na razvoj igrača i momčadskih procesa, a rezultate doživljavamo kao posljedicu svega toga. Usmjeravajući pažnju na razvoj vještina i sposobnosti, smanjuje se pritisak na igrača i trenere, a to im omogućuje da se lakše nose s pogreškama, pretvaraju ih u iskustvo iz kojeg uče i napreduju. Također, ulaskom NK Međimurja u 2. ligu omogućeno nam je da perspektivnim mladim igračima ponudimo stipendijske ugovore čime bismo se zaštitili od nekontroliranog odlaska perspektivnih igrača u druge klubove što se do sada često događalo. S druge strane, upravo ti odlasci dokaz su da se u Školi kvalitetno radi.

  • Nešto o natjecanjima?

- Seniori igraju u 3. županijskoj ligi, a okosnicu momčadi čine mladi igrači – juniori. Cilj je doći do 1. županijske lige i najperspektivnije igrače uključiti u rad sa seniorima drugoligaša Međimurja. Kadeti igraju u najvišem rangu, 1. kadetskoj ligi HNS-a, mlađi kadeti igraju u županijskoj ligi s juniorima, dok stariji pioniri uspješno nastupaju u 1. ligi HNS-a. Kategorije pionira od 9 do 14 godina starosti igraju u ligama Regije sjever, početnici u županijskim ligama ,a oni najmlađi vrtičke dobi nastupaju na prijateljskim utakmicama i turnirima. Ove sezone krenuli smo s natjecanjima i u ženskoj konkurenciji s četiri kategorije. Seniorke su uspješne u 2. ligi, kadetkinje i pionirke u 1. ligi, a najmlađe u županijskoj ligi početnika. Posebno želim istaknuti međunarodni turnir djevojčica "Volim nogomet", u dvije kategorije (WU15 i WU13), a koji je ušao u kalendar i pod pokroviteljstvo HNS-a, za kraj je rekao Goričanec.