Nogomet 01.04.2017. 18:37. Zadnja izmjena: 01.04.2017. 19:53.

Žene na travnjaku

Međimurje ima dva ženska nogometna kluba koji se natječu u 1. nogometnoj ligi za žene

Međimurje ima dva ženska nogometna kluba koji se natječu u 1. nogometnoj ligi za žene, što, kažu nam ljudi iz nogometne struke, nemaju ni mnogo veće sredine od naše. Zagreb i Split primjerice imaju po jedan. Uz Ženski nogometni klub Trnava Goričan, da i žene mogu biti vješte u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu već nekoliko godina dokazuju i igračice Ženskog nogometnog kluba Katarina Zrinski Čakovec – kluba koji je osnovan u srpnju 2012. godine i čiji rad i igračice predstavljamo ovom prilikom. Dok je sezona nedavno nastavljena spomenimo da je klub prvi dio, na jesen završio na osmome mjestu u konkurenciji deset ženskih prvoligaških klubova.

–Ženski nogomet igra se od Metkovića do Osijeka, no, rijetko tko ima dva kluba. Ipak, i kod nas onaj prvotni zamah zainteresiranih cura donekle splasnuo, no i dalje se borimo. Prvim dijelom sezone djelomično smo zadovoljni, a cilj nam je ostati u prvoj ligi, kazao nam je uvodno trener Mladen Kuček.

IGRAČICE OD 16 DO 38 GODINA

U klubu je trenutno, dodaje direktor Željko Bacinger, aktivno oko 20 igračica u dobi od 16 do 38 godina. Dio ih je iz Međimurja, dio iz Hrvatskog Zagorja, a njihova kapetanica, ujedno golmanica je 25-godišnja Vratišinčanka Sanja Šoltić.

–Sve je krenulo prije nekih devet godina s rukometom, ali nogomet sam zapravo igrala odmalena s bratom i drugim dečkima na ulici. Mic po mic i ušla sam i u klubove jer naprosto volim taj sport, iako su me roditelji u početku malo čudno gledali. Nogomet sam tako igrala i za klubove iz Sračinca i Cestice, trenutno sam ovdje, a dalje ćemo vidjeti, skromna je vrsna nogometašica, inače i hrvatska reprezentativka. Od igračica mlađe dobi uz ostale za Katarinu Zrinski igra i 17-godišnja Ana Vurušić iz Novog Sela Rok.

–Iz nogometne sam obitelji, i dva moja starija brata Silvijo i Antonio su nogometaši pa sam odmalena uz njih i s loptom. Prije tri godine upisala sam se u nogometni kamp Međimurske lepe, a bila sam i u kampu Hrvatskog nogometnog saveza. Makar mi je prije svega toga iskreno malo i smiješna bila pomisao da postanem nogometašica. No, od početka me podržavaju i roditelji Danijela i Vladimir isto kao i nastavnici u školi i kolege. U razredu imamo još dvije cure i dva dečka koji se također bave nogometom, ističe Ana, učenica trećeg razreda ekonomske gimnazije u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec.

DOĐITE NA UTAKMICE!

- Dečki su pomalo mangupi, cure su u igri discipliniranije, odgovara na naše pitanje o tome koliko ga slušaju, trener Kuček. Nažalost, kažu i on i predsjednik Bacinger, na utakmice dolazi mali broj ljudi, no, u klubu se svojski trude da populariziraju ženski nogomet. Stoga se redovito odazivaju i na sve humanitarne i revijalne turnire. Treniraju dva puta tjedno na terenima Nogometnog kluba Sloboda Mihovljan. To je, kažu, privremeno rješenje. Morat će trajno riješiti pitanje svog prostora jer, napominju, trenutno ne ispunjavaju ni minimalne uvjete iz propozicija za natjecanje u prvoj ligi. Spomenimo na kraju da je, kako se to i šika, predsjednica ŽNK-a Katarina Zrinski – žena, glasnogovornica hrvatske Vlade Sunčana Glavak.