Odbojka 19.03.2017. 12:32. Zadnja izmjena: 19.03.2017. 12:32.

Centrometal

Črečanski igrači odbojke petnaest su godina prvoligaši!

- Danas nam je prva liga nešto normalno, nešto što se podrazumijeva. A nekad, kad smo 2002. godine ušli u nju, to je bio ogroman uspjeh za tako malu sredinu. Kad smo na kvalifikacijama u Opatiji izborili prvu ligu trčali smo do plaže i u dresovima se bacili u more. Imali smo i doček u Črečanu, naselju sa 150 kuća i prvoligašem. To je bio ogroman uspjeh za tako malu sredinu. Svi smo bili domaći igrači. Mladi danas, nažalost, nisu više tako zainteresirani. Mi smo iz Čakovca pješice išli na trening poslije nastave. Svađali smo se tko će skupljati lopte prvoj ekipi! - priča Tomica Posavec, kapetan OKM-a Centrometal Črečan.

Kapetan Črečana najbolje oslikava ono što je klub nekad bio i što je danas. Rođeni je Črečananin. Riječ je o 33-godišnjem komercijalistu, voditelju servisa u glavnom sponzoru, tvrtki Centrometal iz Macinca. S klubom je prošao sve njegove uspone, ali ne i padove, jer ih baš i nije bilo!

OSTALI SU STARI I OŽENJENI

Odbojkaški klub osnovan je 1956. godine. Do 1979. godine igralo se na zemljanim terenima, a potom na asfaltiranom igralištu pored vatrogasnog doma. Do 1995. godine klub se natjecao u nižim ligama. Potom je ušao u drugu, zaigravši u dvorani Osnovne škole Nedelišće, a 2002. godine i u prvu ligu (gornji dom u kojem se danas nalaze zove se Superliga), odakle se ne miču! Treniraju i igraju u Nacionalnom gimnastičkom centru ATON u Nedelišću. Kako selo od četiristotinjak mještana nema nogometnoga kluba, svi su zaluđeni odbojkom. Komentiraju je domaćice, umirovljenici, djeca... Tako je i Tomica Posavec počeo trenirati u petom razredu, da bi već u osmom počeo trenirati za prvu ekipu, a uskoro je za nju i zaigrao. Jedini je još na terenu od ekipe koja je te 2002. godine izborila povijesni uspjeh za Črečan. Uz njega u ekipi su tada bili Jadranko i Neven Kirić, Josip i Tihomir Treska te Dario i Marin Posavec - svi iz Črečana! - Ja se još jedini držim. Ostali su stari i oženjeni! Neki su se ozlijedili, stradaju ramena, koljena, gležnjevi... Mislim trenirati do kad budem mogao - kaže kapetan.

Vrhunac karijere bilo mu je lanjsko treće mjesto u Hrvatskoj, što je Črečanu donijelo i nastup u europskom CEV Challenge Cupu. Kod kuće su pobijedili dobre znance iz slovenskog Šempetra, no, ukupan rezultat im nije išao u prilog, te su ispali. U jednom trenutku, proteklih godina, u klub je stiglo mnogo vanjskih igrača. No, u tijeku je pomlađivanje, s naglaskom na Međimurcima, domaćim dečkima. Upitali smo kapetana što misli o zacrtanom putu kluba. - Ovo je dobar put, domaći igrači plus nekoliko pojačanja, uz pomlađivanje, ali i stalan oprez da se ne ispadne - kaže. Igra na poziciji primača, ali itekako rado i - daje! Kad je prilika "zasmečira bombu", no, često ćete ga vidjeti i kako ne forsira, već lagano "skuha" (vršcima prstiju prebaci) protivnički blok i potom se mangupski osmjehne.

NEBESKI LETAČ

Na poziciji primača uz Tomicu Posavca je Davor Bogdanović, jedan od danas samo dva igrača pristigla izvan Međimurja (neki su se "priženili"). Visok je 183 centimetara, po čemu i ne spada među više odbojkaše. No, odraz ovog 26-godišnjaka doista je nevjerojatan, a udarac razoran... zovu ga "nebeski letač". On ne skače pred mrežom, već "polijeće" prema njoj s udaljenosti od nekoliko metara, naginje se prema naprijed i odapinje projektile koji obilaze protivnički blok ili pak se od njega odbijaju van terena.

- Došao sam pretprošle godine. Nazvali su me i pitali bi li htio doći. Međimurci su me dobro prihvatili. Ljudi su super, a uvjeti u klubu odlični. Inače studiram na Kineziološkom fakultetu.  Kad diplomiram i, nadam se, zaposlim, volio bih se i dalje baviti odbojkom, da bude važan dio moga života. Inače treniram od sedme godine, jer mi je otac bio trener. A ovo, "nebeski letač"? ... ma bilo je i boljih dana - kaže skromno Bogdanović. Stigao je iz rodnog Osijeka, gdje je 2008. godine proglašen najboljim mladim sportašom. Bio je i na reprezentativnom popisu.

Treći primač u ekipi je Deni Vuk iz Nedelišća, koji igra poziciju libera, specijaliziran je za obranu i ne smije "smečirati". Prošao je sve klupske kategorije, od mlađih kadeta do seniora. Danas su mu 22 godine i na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu studira fizioterapiju. Pred njim je još samo završni rad, nakon kojeg se nada poslu višeg fizioterapeuta. Odbojka je hobi i velika ljubav. - Treniramo svaki dan i odlična smo ekipa i na terenu i van njega. Zajedno slavimo pobjede - kaže Deni Vuk.

DJEVOJKE IH VOLE, ALI "SAMO VISOKE I CRNE"

Četvrti odbojkaš s kojim smo pričali također je član udarne postave. Riječ je o Draženu Vinceku, 25-godišnjaku iz Varaždina. Vezan je uz Međimurje, te je već igrao za Centrometal, a diplomirao je Menadžment u turizmu i sportu na Međimurskom veleučilištu. Visok je čak 202 centimetra, te je mreža za njega "plitak potok". Odbojka mu je ipak hobi. Planira se zaposliti, jer dugoročno nema života od odbojke, niti ide radni staž.

Upitali smo mladiće kakva je situacija s djevojkama, zanimaju li ih odbojkaši. Davor Bogdanović, inače zadužen za dobru atmosferu kako to i priliči "legi" iz Osijeka, uz smijeh kaže da se apsolutno pale na odbojkaše, ali samo na "visoke i crne". Kapetan Posavec misli da nemaju neku posebnu prednost. - Možda nekad, u srednjoj školi. Ali, kako da nas danas znaju kad ne prate odbojku - kaže kapetan, koji je spremno dočekao nastavak sezone u Superligi. U prvom dijelu osvojili su peto mjesto te su sad smješteni u skupinu sa Siskom, Šibenikom i Karlovcem. Prva dvojica idu u borbu za prvaka, a druga dvojica padaju u donji dom, tj. u Prvu ligu.

Uz četvoricu naših sugovornika odbojkaši Centrometala su Danijel Kopačević, Tomica Puđa, Vanja Marciuš, Vedran David i Ivan Kurteš iz Črečana, Kristijan Gotal i Hrvoje Novak iz Čakovca, Marijan Palinkaš iz Nedelišća, Antonio Stanković iz Štrigove i Antonio Juras iz Vularije.

Osim aktualnog trenera Jadranka Kirića, treneri su u novije vrijeme bili Darko Posavec, Srećko Horvat, Josip Treska i Aleksandar Kovačić.

Treća sezona ženske ekipe

Ovo je treća sezona kako Centrometal ima i žensku ekipu. Seniorke su trenutno druge u Trećoj hrvatskoj ligi, a u trenažnom procesu su i mlađe djevojke. Većina je djevojaka s područja općine Nedelišće i iz Čakovca.

- Djevojke su odlične. Čekamo da završi sezona pa da vidimo da li idemo u viši rang, u Drugu hrvatsku ligu (četvrti rang) - kaže njihov trener, mladi Hrvoje Novak iz Nedelišća.