Odbojka 21.10.2016. 18:06. Zadnja izmjena: 21.10.2016. 18:11.

ŽOK proslavio 20.godina kluba

Od početničkih koraka u dvorani društvenog doma Pribislavec do profesionalne odbojke

Ženski odbojkaši klub (ŽOK) Kaštel iz Pribislavca ovog je mjeseca obilježio 20. godišnjicu kluba. Povodom njihova rođendana posjetili smo limačice na treningu i pogledali prijateljsku utakmicu kadetkinja protiv odbojkašica iz Peklenice. Sve redom djevojčice i djevojke pune želje za igrom svoje prve odbojkaške korake počele su u dvorani društvenog doma u Pribislavcu. ŽOK Kaštel ima četiri kategorije igračica – prvu skupinu limačica čine djevojčice od 1.-3. razreda OŠ, dok su druga skupina djevojčice od 4.-8. razreda. Kadetkinje su starije igračice, a seniorke one najstarije i najiskusnije.

Klub djeluje od 1996. godine, a inicijator osnivanja i prvi trener bio je tadašnji profesor tjelesne i zdravstvene kulture Franjo Novak. Djevojčice je najčešće trenirao rukomet, no 1996. godine učenice su pokazale afinitet prema odbojci pa se intenzivnije posvetio tom sportu. – Prve dvije godine ekipa je hvatala korak, nabavljala opremu i okupljala zainteresirane djevojke te je bila dio 3. Hrvatske odbojkaške lige, a 1998. godine krenulo se trenirati s mlađim ekipama zbog velikog interesa školarki dok su one starije ušle u viši rang natjecanja - u 2. Hrvatsku odbojkašu ligu, kazala je načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić koja je ujedno i predsjednica ŽOK Kaštel Pribislavec dok su njena desna ruka dopredsjednik kluba Robi Tarandek i tajnica Danijela Prprović. Seniorke od 2009. godine ostvaruju odlične rezultate i redovito zauzimaju mjesto u prvom dijelu prvenstvene tablice, a u nekoliko sezona imale su i priliku ući u prvu ligu, no kao i većina sportskih klubova u Međimurju opterećeni su financijama, pa to ni uz sav trud igračica zasad nije moguće.

Članice ŽOK Kaštela od najmlađih skupina vodi stručni kadar, a danas ih odbojci poučavaju licencirani treneri, supružnici Željka i Marko Obadić. Čak 80% djevojčica koja se upišu u limačice nastavljaju igrati do odraslih godina, pa su tako dvije seniorke s ekipom Kaštela od samih početaka, već 20 godina – spomenuta Željka Obadić i Dina Šestan. – Naš je klub prepoznatljiv po tome što one koje krenu trenirati od osnovne škole u klubu ostaju jako dugo – kroz srednju školu, fakultet, ali i nakon što se zaposle i osnuju obitelj. Dokaz je to da je sve moguće i da ako se neki sport voli može se zauvijek u njemu ostati, kazala je Ivačić.

Klub je kroz ovih 20 godina djelovanja doživljavao mnoge uspone i padove, a najteže im je bilo 2014. godine. Djevojkama se na putu kući s prvenstvene utakmice, već nadomak doma, dogodila teška prometna nesreća u kojoj je nekoliko igračica stradalo. Tada se cijeli Pribislavec, ali i šira odbojkaška javnost digla na noge i svi su uskočili u pomoć kako bi se igračice Kaštela što prije oporavile. Organizirao se turnir u odbojci Humanitarna oluja na kojem su sudjelovale ekipe iz cijele Hrvatske te je stradalim igračicama omogućena najbolja moguća bolnička skrb. Većina djevojaka se danas još oporavlja, a neke se vraćaju igri, ali s dozom rezerve i dignutom ručnom kočnicom jer posljedice nesreće još osjećaju.

Klub svake godine, već 18. godina u nizu, organizira tradicionalni odbojkaški turnir Pješčana oluja na kojem donosi dva tjedna odlične odbojke na pijesku. – Osim turnira koji je uvijek dobro posjećen posebno smo ponosni na podršku koju naše igračice uživaju od strane njihovih roditelja i podupiratelja sporta. Svi oni vjerno prate igru naših odbojkašica i na svakoj, pa i prijateljskoj utakmici, žustro navijaju, a kada je potrebno i prevoze djevojke, kazala je načelnica.

Navijača nije nedostajalo ni na prijateljskoj utakmici održanoj u utorak, 27. rujna u dvorani u Belici gdje starije igračice ŽOK-a Kaštel redovito treniraju. – Treniramo tri puta tjedno, ulažemo puno truda i nekada zna biti vrlo naporno, no nije toliko teško jer radimo ono što volimo, kazala je Lana Magdalenić (14) iz Gardinovca koja već četvrtu godinu trenira odbojku i napominje kako ovakve prijateljske utakmice mogu zbog iskustva i praćenja onih starijih suditi i same. Ema Kranjec (14) iz Čakovca i Laura Frančić (11) iz Belice treniraju od svoje desete godine, a odbojku su odabrale jer je ona pravi timski sport koji povezuje i zbližava djevojke.

– Odbojku treniram već dvije godine i od početka sam ovdje u ŽOK Kaštel. Tražila sam gdje trenirati već od prvog razreda, ali nitko nije upisivao tako male djevojčice. Odbojku sam odabrala jer mi se činila kao najzanimljiviji sport i vjerovala sam da tu mogu postići super rezultate, kazala je Katarina Fumić (10) iz Čakovca dok su se njene suigračice Ria Bujan (12) iz Strahoninca i Jona Döring (14) iz Čakovca preporučile odbojku svima koje se žele sportski aktivirati i uživati u lijepoj igri. U ŽOK Kaštel iz Pribislavca dolaze djevojčice i djevojke iz svih dijelova Međimurja, organizacijom kluba su izuzetno zadovoljne i ne sumnjaju da će se jako dugo u njemu zadržati. – Prošli smo sve, i dobro i loše, ako smo uspjeli prebroditi prometnu nesreću i požar koji se dogodio u mjestu za vrijeme jednog turnira Pješčane oluje, možemo pobijediti sve i trajati još dugo, dugo godina, kazala je predsjednica kluba Višnja Ivačić povodom velike, 20. godišnjice kluba.