Odbojka 01.08.2019. 09:00. Zadnja izmjena: 01.08.2019. 09:00.

Odbor za natjecanje

ODBOJKA: Novi sustav natjecanja u sezoni 2019./2020.

U sjedištu Hrvatskog odbojkaškog saveza u Zagrebu održan je sastanak Odbora za natjecanje. Na sastanku su bili nazočni predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković te Željko Jurčević, Frane Žanić, Ante Matijaca, Anamarija Sabljić, Stanko Štimac, Slobodan Gutović, Kruno Vedriš i Jadranko Kirić. Tom prilikom donijete su sve odluke o nadolazećoj sezoni Superlige u muškoj i ženskoj konkurenciji. Potvrđeno je da će u muškoj konkurenciji, gdje i Međimurje ima svog predstavnika, nastupati 12 momčadi. To su Mladost Zagreb, Mladost Ribola Kaštela, Rijeka, Mursa Osijek, Međimurje Centrometal, Split, Sisak, Rovinj, Kitro Varaždin, Medicinar Trnje iz Zagreba, Zadar i Marsonia Slavonski Brod.

Prvenstvo će biti podijeljeno u tri dijela. U prvoj fazi neće nastupati po dvije momčadi koje se natječu u srednjeeuropskoj ligi Mevze. To su Mladost Zagreb i Mladost Ribola Kaštela. Ostalih deset momčadi igraju dvostrukim bod sustavom 18 kola. U drugoj fazi liga se dijeli u tri skupine po četiri momčadi i tu svi igraju još šest kola. Dvije ekipe iz Mevze i prve dvije iz prve faze igrat će za pozicije od 1. do 4. mjesta prije doigravanja. Tu se ne prenose bodovi. U drugoj skupini igrat će momčadi od 5. do 8. mjesta koje će se boriti za ulazak u doigravanje, od četiri momčadi to će izboriti prve dvije. U trećoj skupini od 9. do 12. mjesta igrat će momčadi koje se bore za ostanak u ligi. Na kraju posljednjeplasirani ispada, a pretposljednji igra kvalifikacije sa drugim drugoligašem. U drugu i treću skupinu se prenose bodovi iz međusobnih susreta. Treću fazu čini doigravanje. Igrat će ga prvih šest momčadi. U četvrtfinalu igra treći protiv šestog i četvrti protiv petog. Prve dvije momčadi su slobodne u četvrtfinalu. Svaka će momčad u ligi odigrati najmanje 24 utakmice.

Prvenstvo će započeti malo kasnije nego je uobičajeno. Prvo kolo je na rasporedu za vikend 12./13. listopada. Do Božića se igra 11 kola. Liga se odmah nastavlja 11. siječnja, prva faza završava 1. ožujka. Druga faza započinje 7. ožujka i završava pred Uskrs 11. travnja. Nakon toga slijedi doigravanje za momčadi koje su ga izborile. 

Ljetni prijelazni rok započinje 25. kolovoza i traje do 15. rujna 2019. godine.