Ostalo 17.10.2017. 07:37. Zadnja izmjena: 17.10.2017. 07:37.

Kuglanje

1.B hrvatska kuglačka liga i 3. hrvatska liga

Čakovečki Željezničar ove sezone nastupa u 1.B hrvatskoj kuglačkoj ligi gdje se „plasirao“ nakon ispadanja iz najviše državne kuglačke lige. Samim time smatran je jednim od kandidata za najviši plasman, ali nakon odigrana 4 kola tako to više ne izgleda.

U 4 kola 2 puta je bio domaćin, a dva puta gost. Takva mu je i uspješnost, domaće pobjede, gostujući porazi. Doma su, ne baš uvjerljivim igrama, pobjedili osječki Željezničar i virovitičku Šećeranu Viro. Na gostovanju kod Lepoglave poraženi su zbog 8 čunjeva minusa (3324:3316), a ovog vikenda, u 4. kolu dosta slično su poraženi na gostovanju kod Đurđenovca, zbog 26 čunjeva minusa (3309:3283). Na oba gostovanja protivnik nije bio toliko uvjerljiv, koliko je Željezničar bio neuvjerjiv i to je vidljivo kroz tu malu razliku u čunjevima.

Sada više o posljednjoj utakmici igranoj ove subote u Slavonskom Brodu. U vrlo ujednačenoj utakmici Željezničar je opet ispao gubitnik (2:6) prvenstveno zbog velikih oscilaciji u igri, a djelomično i zbog premalo hrabrosti u prijavi sastava. U prva dva bloka igrački poeni su podjeljeni. U prvom bloku sjajno je krenuo Tomislav Tvarog i s 295 čunjeva u 60 hitaca nagovjestio mogući uspjeh. Istovremeno Igor Ružić je igrao sasvim prosječno. No u drugom dijelu nastupa Tvarog je drastično popustio da bi na kraju jedva osvojio poen srušivši ukupno 566 čunjeva. Ružić je srušio 532 što u ovom rangu nije dovoljno za osvajanje poena. Domaćini su u tom bloku ostvarili svega 9 čunjeva prednosti i to je davalo nadu Željezničaru.

U drugom bloku opet su sjajno krenuli Bojan Plevnjak (304) i Predrag Turk (303), ali drugi dio nastupa opet loš i podjela igračkih poena. Turk je završio na 570 čunjeva, osvojio poen i napravio 35 čunjeva razlike, ali je Plevnjak (568), unatoč najboljoj ovosezonskoj predstavi, ostao bez poena izgubivši 1:3, za 4 čunja. Ono što je davalo optimizam je ukupno 22 čunja prednosti. Presudio je zadnji blok u kojemu Željezničar nije imao pravog igrača za dovršiti posao. Obzirom na zdravstvene probleme Zorana Jagića to je trebao biti Ninoslav Mikac, ali nažalost nije bio niti sjena ranijih igara i s 525 čunjeva, od čega samo 160 u čišćenje, nije mogao biti igrač odluke. To nije mogao biti ni Jagić (389), a Luka Hojski (133) je odigrao samo na tom nivou. No ostaje dilema tko je od njih dvojice trebao započeti nastup i to je razlog konstatacije iz uvoda o potrebi za više hrabrosti.

  • S osvojenih 50% bodova u 4 kola Željezničar je 5. na ljestvici i ne čini se više kao favorit za najviši plasman, ali sve bi se moglo promijeniti ukoliko ove subote, kao domaćin nepobijeđenom zagrebačkom Medveščaku 1958, „željezničari“ nađu inspiraciju za kvalitetni i ujednačeni nastup.

3. HRVATSKA LIGA: Prosvjetar ugodno iznenadio

Od 4 međimurske ekipe koje sudjeluju u natjecanju 3. hrvatske kuglačke lige sjever u 2. kolu najugodnije je, ne toliko pobjedom koliko rezultatom, iznenadio čakovečki Prosvjetar. Kao domaćini Obrtniku iz Oroslavja cijela je momčad odigrala izuzetno ujednačeno (pet kuglača 506-523), a točku na i stavio je u posljednjem bloku Emil Horvat srušivši prvoligaških 588 čunjeva i pri tome pobjedivši direktnog protivnika za točno 100 čunjeva. Poene su osvojili još Stjepan Blažek (522), Stjepan Čuček (521) i Nebojša Žnidarić (517) tako da je na kraju bilo 6:2 za Prosvjetar.

Čakovečki Zanatlija prvu je pobjedu ostvario na drugom uzastopnom gostovanju, ovaj put kod varaždinskog Željezničara. Inače Zanatlija je u ovu sezonu jedini ušao pojačan u odnosu na proteklu pa bi u sadašnjem sastavu trebao predstavljati ozbiljnog kandidata za vrh. Ulogu favorita u utakmici protiv Varaždinaca Zanatlija je potvrdio tek u zadnjem bloku kuglača jer su prva dva završila izjednačeno pa je prije zadnjeg rezultat bio 2:2, no ono što je davalo prednost Zanatliji je solidna prednost u čunjevima. U prvom bloku tu prednost čunjeva donio je prvi igrač Zanatlije u ovoj utakmici Damir Grašić (547), a u drugom Franjo Žarković (542). I onda u trećem dominacija „zanatlija“. Novi igrač Mirko Cimerman (542) odigrao je sigurno i uvjerljivo, a Ivan Vukoja (517) samo dobro. Sve je to bilo dovoljno za sigurnu 6:2 pobjedu.

Dubravčan iz Donje Dubrave je bio papirnati domaćin Graničaru iz Đurđevca jer oba kluba kao domaćini igraju na kuglani u Koprivnici. Igračka kvaliteta je svakako bila na strani „gostiju“ i oni su to tijekom utakmice pokazali prepustivši Donjodubravčanima samo jedan poen. Osvojio ga je najbolji pojedinac Dubravčana Branko Horvat srušivši 530 čunjeva. Od ostalih za spomenuti je tek rezultat Davora Fabića koji je srušio 511 čunjeva. 1:7 tako je objektivan odraz snaga u toj utakmici.

Za kraj je ostavljen osvrt na drugu ekipu čakovečkog Željezničara koja ove godine još nije ostvarila ni bod, a što je gore niti rušila ozbiljniji rezultat. Od ekipe koja je prošle godine do zadnjeg kola bila u igri za naslov prvaka to se nije očekivalo. U drugom kolu gostovali su kod varaždinskog MIV-a i poraženi 3:5 jer su opet odigrali vrlo slabo, unatoč tome što su imali i „pojačanja“ iz prve ekipe. No i ta pojačanja nisu blistala iako su osvojili poene. Jedini koji je sjajio je Nikola Drožđek (550), a ostala dva poena osvojili su Luka Hojski (533) i Bojan Plevnjak (520). Za ostala 3 poena „borilo“ se čak 5 kuglača, ali niti to nije pomoglo da bi se i izborili. Tako nakon 2 kola prošlosezonski viceprvaci nemaju ni bod i opet su drugi na tablici, ali od ispod.

Anđelko Crnčec

KUGLAČKI  VODIČ:

  • petak, 20.10., 19 sati: ŽELJEZNIČAR 2 - IVANČICA (Ivanec)
  • subota, 21.10., 16 sati: ŽELJEZNIČAR - MEDVEŠČAK 1958 (Zagreb)

Izvor: Anđelko Crnčec