Ostalo 16.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

2.HKL i 3.HKL

2.HKL - ŠAMPIONSKA PROSLAVA

Ako ih je uopće i bilo, nedoumica više nema – Željezničar je prvak 2. lige sjever te će se kroz kvalifikacije pokušati vratiti tamo gdje objektivno u ovom sastavu i pripada – u elitni hrvatski kuglački rang. Dva kola prije kraja prvenstva i matematički je potvrđeno ono što smo znali od početka sezone – da je Željo najbolja momčad među trenutnom konkurencijom. Vlastitom pobjedom nad Zabokom te porazom jedinog suparnika, Zanatlije iz Siska, Željezničar je došao do četiri boda prednosti, a s obzirom na to da ima i preko 20 „fore“ u poen razlici, uz samo njih 16 još u igri, teorija je rekla svoje. Željezničar se tijekom subotnjeg popodneva poigrao s još jednim oponentom i na najbolji način najavio ono što će se potvrditi kroz par sati kasnije.. Kao i mnoge momčadi ove sezone i Zabok je s Mladosti ispraćen s maksimalnih 8-0 te 273 drva razlike. Željo je ostvario sada već manje-više standardnih 3478 čunjeva, pri čemu je posebice bio impresivan kvartet kuglača kroz prva dva bloka koji je držao prosjek od skoro 600 drva po glavi. No, čak i uz takve brojke, početak nije prolazio posve glatko, a zasluga za to leži na gostujućim igračima. Iako su Predrag Turk (594) te Ninoslav Mikac (595) odigrali vrhunski, njihovi više nego dvostruko mlađi suparnici bili su također u iznimnom izdanju pa su Bakran (570) i Belar (578) dugo vremena bili posve u egalu. Nakon početnog odvajanja na 2-0, juniorska ekipa Zaboka više nije imala adute kojima bi parirala Željezničaru pa su svi preostali dueli lagano i s velikom prednošću odlazili na stranu čakovečkog tima. Lice s naslovnice još je jednom Bojan Košak koji se specijalizirao kao igrač domaćih susreta, ovom prilikom sa 607 drva. Dok je u minulim kolima Košak zadnjim hicima „skidao“ s trona Tvaroga i Mikaca, ovaj puta mu je najbliži bio Zoran Jagić (599) koji će za tjedan dana u Sisku braniti praktično nedostižnu prednost u poretku za igrača lige. Završnica susreta u revijalnom tonu je donijela rezultat Stjepana Jagića od 563 te Bojana Kuzme od 520. Potom se s nestrpljenjem čekao rezultat susreta kutinskog i sisačkog Zanatlije, a kada je u večernjim satima isti pokazao pobjedu dečki iz Kutine, kočnice su se zasluženo mogle otpustiti. Posljednja dva tjedna prvenstva tako će, barem što se borbe na vrhu tiče, proteći sasvim nezanimljivo, iako bi raspored susreta sugerirao suprotno. Jer baš će kod Zanatlije u Sisak Željezničar narednog vikenda da im posipa sol na ranu te zatim još u zadnjoj utakmici dočekati Lepoglavu. Hoće li težiti tome da u stilu završe ligu s obje pobjede nad prvim pratiteljima ili će si priuštiti kakvu egzibiciju, ostaje nam da vidimo.


3.HKL - ŽELJEZNIČAROV „HAT-TRICK“



Kad bi drugoj momčadi Željezničara svaki tjedna protivnik bio Prosvjetar, bili bi lideri prvenstva, a ne gotovo na njegovom začelju. Po treći puta ove sezone, od toga dva puta u ligi i jednom u kupu, Željo je slavio u njihovim međusobnim ogledima. Ako su na jesen bodove osvojili s 27 čunjeva viška, ovaj put je Prosvjetar bio još bliže – na samo 15 drva minusa za krajnjih 5-3. U prvom bloku Prosvjetar je imao inicijativu, djelovalo je kao da će povesti sa 2-0, ali je ipak završilo podjelom poena te samo 2 čunja plusa za Prosvjetar. Stjepan Blažek (553) je nimalo gentlemanski dobio duel protiv Katarine Rašperger (524) dok je udvostručenje prednosti Prosvjetara spriječio Nikola Turk (527) koji je okrenuo zaostatak od 0-2 u setovima protiv Stjepana Čučeka (500). Tijekom srednje dionice dva posve neravnopravna dvoboja koji su između ostalog obilovali velikom količinom crtica u zapisniku. S jedne strane je „pomračenje“ doživio Luka Štrukelj (489) što je dobrano naplatio Prosvjetarov Ilija Višić (527). S druge strane, Igor Maček (484) je prezentirao zanimljivu taktiku čišćenja od prvog čunja slijeva pa je Stanislav Štrukelj (535) za Željo stvorio neočekivanu zalihu od ukupno 11 drva. Kad smo već kod broja 11 spomenimo da su se prezimenjaci Štrukelj proslavili s jednakom količinom promašaja svaki, a za kuglu „jači“ s ukupno 12 riba bio je Maček. U završnici su Denis Košak (519) za Željo i Ivan Rođak (510) za Prosvjetar odigrali sve četiri staze krajnje izjednačeno, a na njih tri set je dobio Košak pa samim time i individualni poen. Dvoboj pa najboljih pojedinaca svojih momčadi, Matije Vikerta i Emila Horvata, odnio je potonji te je omjerom 557-552 uzeo poen za Prosvjetar. Horvat je imao ujednačenije setove, dok jeVikert uz solidno otvaranje (139) bljesnuo tijekom druge staze (169, pet devetki u čišćenje!!!), a u nastavku posve potonuo. No, unatoč odličnom nastupu, Horvat nije uspio nadoknaditi minus suigrača te je tako pobjeda od 5-3 uslijed 15 drva većeg ekipnog ostvarenja pripala Željezničaru.


Kao domaćin bodove je ubrao i Dubravčan i to protiv Obrtnika 2011 u pobjedi od 6-2 uz 64 plusa. Dubravčan je ravnomjerno rasporedio snage kroz oba „poluvremena“ pa su tako u svakom bloku uzeta po dva poena, s time da su igrači prve dionice nakupili lagani zaostatak u čunjevima koji je u nastavku uspješno eliminiran. Tomislav Hraščanec(554) i Zoran Vučenik (523) donijeli su vodstvo, dok je Josip Čižmešija usprkos pristojnih 540 stvorio čak 42 drva minusa, što je na ekipnoj razini iznosilo 12 čunjeva na polovici igre. Ključni čovjek drugog dijela bio je Saša Štefić (557) koji je sam donio 56 drva viška, a svesrdno su mu pomagali i suigrači (Cenko 520) pa je Dubravčan ne samo došao do pobjede već i zacementirao sredinu ligaške tablice na kojoj je tituli sve bliže Graničar, dok čakovečki Zanatlija, koji je u ovom kolu bio slobodan, gaji nadu za nekim manjim pokalom te će svoju poziciju braniti protiv direktnog suparnika Varteksa kada im za vikend otiđu u goste.


TJEDNI VODIČ:

subota – 21.03. – 15,00h: Prosvjetar – Obrtnik Oroslavje (3.hkl)

Izvor: 3125