Ostalo 18.02.2018. 13:29. Zadnja izmjena: 18.02.2018. 13:29.

Šah

35 godina Šahovskog kluba Sloboda Mihovljan

Šahovski klub Sloboda iz Mihovljana organizirala je godišnju skupštinu povodom proslave i obilježavanja 35. godišnjice kluba. Sadašnji predsjednik, Franjo Jančikić, pobliže je upoznao goste skupštine s radom i uspjesima kluba u proteklih 35 godina. Šahovski klub „Sloboda“ Mihovljan osnovan je 27. veljače 1983. godine. Za prvog predsjednika kluba bio je izabran Ivan Vidović. Klub je u svojim počecima postizao solidne rezultate da bi tek 11 godina kasnije, 1998. godine, prvim mjestom u tada jedinstvenoj ligi Međimurske županije od 10 klubova počeo značajniji uspon. Uspon i kvaliteta kluba dobivaju više na značaju osnivanjem škole šaha koja će se kasnije pokazati kao najveći uspjeh kluba.

Uz seniorsku ekipu koja je ušla u  III. Ligu centar B, škola šaha za kadete i juniore počela je pokazivati koliko je važno ulagati u mlađe naraštaje u klubu. Pod vodstvom trenera Velimira Slamara kadeti su se polako probijali do najboljih kadetskih i juniorskih liga, a najveći uspjeh su postigli kada su postali državni kadetski prvaci 2013. godine. Za ekipu su igrali Bruno Makovec, Juraj Toplak, Matija Jančikić i David Škrobar. Seniorska ekipa je ostvarila najveći uspjeh i ulazi u II. ligu 2014. godine. U sljedećim godinama seniorska ekipa je ispadala i ponovo se vraćala u II. ligu da bi se nekako stabilizirali i 2017. osvojili 6. mjesto u ligi.

Za najveće uspjehe kluba ipak su zaslužne mlade nade. Kadeti su na finalu kadetskih liga 2015. s maksimalnim učinkom osvojili turnir i ponovo pokazali da su najbolji kadeti. Za ekipu igrali su Sven Tica, Bruno Makovec, Juraj Toplak, Dominik Udovičić i David Karlovčec. Spomenuti kadeti su prošli kadetske dane i postali juniori. Pokazali su kvalitetu i u težem juniorskog natjecanju te su postali državni prvaci 2017. godine. Za ekipu juniora igrali su Sven Tica, Bruno Makovec, Matija Zadravec, Juraj Toplak i Matija Jančikić. Klub nije samo bogat ekipnim rezultatima već i pojedinačnim uspjesima. Mnogi igrači aktivno sudjeluju na mnogim turnirima, a posebno se istaknuo mladi Bruno Makovec koji je na pojedinačnom državnom prvenstvu juniora 2017. godine osvojio drugo mjesto. S dobrim igrama u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji osvojio je i titulu fidemajstora. Na kraju skupštine predsjednik se zahvalio svima koji su pomogli da klub traje već toliko godina i ima odlične uspjehe.

Izvor: Ivan Novak