Ostalo 11.04.2016. 23:27. Zadnja izmjena: 12.04.2016. 09:43.

In memoriam

Preminuo Anto Dragić, prof. (1945. - 2016.)

Poslije kratke i teške bolesti u 72. godini života umro je Anto Dragić, prof., sigurno posljednjih godina jedan od najpoznatijih i najpriznatijih sportskih djelatnika Grada Čakovca i Međimurske županije. Kao profesor savjetnik djeluje i radi u Ekonomskoj i trgovačkoj školi od 1977. – 2010. godine kada je umirovljen. Tamo je odgojio i educirao mnoge generacije mladih, kasnije istaknutih sportaša i sportašica u nizu sportova.  Međimurska sportska javnost pamtit će ga kao uspješnog djelatnika s mnogim priznatim rezultatima u gotovo svim sportovima.

Osnivač je i predsjednik Čakovečkog plivačkog kluba, Udruge za sport i mladež i Ekoped sportske akademije. Osnivač je i Udruge spasilaca iz vode, Čakovečkih plivačkih sudaca, bio je dugogodišnji predsjednik Međimurskog školskog sportskog saveza gdje je pod njegovim vodstvom postignut niz evidentnih uspjeha, posebno oko obuke neplivača i niza osvajanja naslova najboljih u Hrvatskoj s međimurskim ekipama osnovnih i srednjih škola.

Kao član Izvršnog odbora Hrvatskog školskog sportskog saveza za velike zasluge u školskom sportu 2014. godine dobio je najviše priznanje – Nagradu za životno djelo. Gimnastičari će ga pamtiti kao uspješnog predsjednika GK Marijan Zadravec Macan, u Zajednici sportova Grada Čakovca kao član IO-a bio je inicijator i realizator niza aktivnosti po kojima je čakovečka Zajednica poznata diljem cijele Hrvatske.

Bio je tajnik Saveza za fizičku kulturu ondašnje Općine Čakovec, kasnije tajnik Zajednice sportova Međimurja gdje je kao zaslužni amaterski djelatnik primio najviše državno sportsko priznanje „Franjo Bučar“ 1996. godine i najviše županijsko sportsko priznanje „Franjo Punčec“ za životno djelo 2012. godine.

Počasni je građanin Općine Vratišinec, a posebno će se pamtiti njegove aktivnosti i zasluge u rukometu gdje je bio tajnik Rukometnog saveza i Zbora rukometnih sudaca Međimurja, osnivač niza rukometnih klubova, u 24 godine „sudačkog  staža“ odsudio velik broj utakmica od najnižeg do saveznog ranga, odgojio je i educirao mnogo mladih sada poznatih sudaca i nadzornika.

Sudjelovao je aktivno u organizaciji niza velikih sportskih događanja u Međimurju i Čakovcu (Univerzijada, JUPEA, Svjetsko prvenstvo rukometašica ....), objavio je niz radova vezanih za sport, posebno školski sport, spomenuli smo samo ono najznačajnije iz njegovog bogatog sportskog života.

Pokop Ante Dragića bit će u srijedu u 15:30 sati na čakovečkom groblju Mihovljan, a komemoracija isti dan u 12 sati u sportskoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.