Ostalo 08.01.2018. 12:55. Zadnja izmjena: 08.01.2018. 12:56.

Mirna ruka i oko sokolovo

Antun Ladić: Streljaštvo je sport u kojem je zadovoljstvo jedina zarada

Iako povijest streljaštva seže u daleku prošlost, u modernu sportsku disciplinu se razvilo u 19. stoljeću kada je uvršteno u redovni program Olimpijskih igara. Svjetska sportska streljačka federacija (ISSF) danas broji više od 160 zemalja članica što streljaštvo svrstava u najraširenije sportove, iako nije popularno  kao nogomet, rukomet ili košarka. Lako se može pomisliti kako je to sport rezerviran ponajviše za pripadnike vojske i policije, no nije tako - namijenjeno je svim skupinama ljudi. 

PUCA JOŠ OD DJETINJSTVA

To je sport u kojem se svaki natjecatelj natječe za sebe i vodi borbu s vlastitim granicama. Najbolji rezultat strijelcu, kažu stručnjaci, omogućuje pravilan stav, odličan vid, tehnika, te fizička i mentalna snaga. Izrazito su važni i koncentracija, smirenost i tehnike disanja koje strijelci uče na treninzima. Sve nabrojene osobine posjeduje i Antun Ladić (47) iz Vukanovca. Veterinarski tehničar po struci u streljaštvo se zaljubio još kao dječak u osnovnoj školi, kada je streljaštvo bilo moguće trenirati u sklopu školskih aktivnosti. U tom je sportu ostao do danas. Iza njega su brojna natjecanja na kojima je sudjelovao kao član Streljačkog kluba "6.travnja" Gornji Mihaljevec, a kada su rezultati pokazali da se radi o strijelcu koji može postići vrhunske rezultate i izvan županijske razine do koje je registriran spomenuti klub, August postaje članom Streljačkog  društva "Mihovil" Čakovec i počinje s natjecanjima na državnoj razini, pa i šire. 

SPONZORI NAŽALOST  NEZAINTERESIRANI

- Gledano s financijske strane, ulaganja u ovaj sport izrazito su mala. Opstati se može isključivo ulaganjem vlastitih sredstava. Nažalost, oprema je jako skupa, streljivo kupujemo sami, a i održavanje tehnike i opreme financiramo uglavnom sami jer nema ni zainteresiranih sponzora koji bi ulagali sredstva kao u ostale sportove koji su atraktivni za gledanje i koji privlače širu publiku, kaže Ladić. Da bi se netko bavio streljaštvom potrebno je proći rigorozne liječničke preglede i testove osobnosti budući da se ipak u ruke dobiva oružje. Trening osim pucanja, obuhvaća i kondicijsku pripremu. Antun puca iz zračnog oružja, malokalibarskog oružja te oružja velikog kalibra. 

DOKAZ IZVRSNOSTI

Broj medalja i priznanja koje je osvojio na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini je uistinu impresivan. Valja istaknuti onu za prvaka Međimurske županije u zračnom programu, prvaka na 50 metara jednom rukom, te drugo mjesto ekipno na državnoj razini. Kako ističe, do sad nije imao ozljeda jer se moraju poštovati stroga pravila i sigurnosne mjere koje su vrlo važna stavka u ovom sportu, ali mogućnost ozljeda unatoč tome nije u potpunosti isključena. Kako je uključen u rad Streljačkog kluba "6.travnja" Gornji Mihaljevec kao predsjednik i trener mlađim naraštajima strijelaca, uz vlastite treninge i natjecanja, česta izbivanja iz kuće ali i ulaganje vlastitih financijskih sredstava je neizbježno. Međutim, supruga Natalija koju Antun ističe kao veliku podršku, još uvijek ima sluha i razumijevanja za njegovo bavljenje ovim sportom. -Streljaštvom ću se baviti dokle god me bude zdravlje služilo, zaključuje.