Ostalo 14.05.2017. 09:10. Zadnja izmjena: 14.05.2017. 09:12.

Karatisti

Dominik Murković: Ja protiv sestre Marie? Glatko bih izgubio...

Dominik Murković četiri je godine zaredom prvak Hrvatske u karateu u svojim dobnim kategorijama! Riječ je o 13-godišnjaku iz Novakovca, članu Karate kluba "Međimurje" iz Nedelišća. Dominik djeluje krotko i bezopasno, ali kad krene u eksplozivan napad nema tog protivnika koji neće ustuknuti. Zanimljivo, u karate su ga "gurnule" - majka Danijela i sestra Maria, a ne otac Josip. - Kad je to počelo, prije sedam godina, ja i nisam bio prezagrijan za treniranje. Ali me sestra porinula, i mama. Tata i ja nismo bili za karate. Onda su došle prve medalje i sve se promijenilo - kaže Dominik. Dva državna prvenstva osvojio je kao učenik, a dva kao mlađi kadet. Uskoro prelazi u kadete, kojima se nudi prilika nastupa i na europskom prvenstvu.

- Nadam se da ću i kao kadet ponoviti uspjeh i otići na europsko. Konkurencija je u kadetima iznimno jaka i trebam puno trenirati da do toga dođem - kaže Dominik, učenik sedmog razreda Osnovne škole Domašinec. U slobodno vrijeme igra i nogomet. No, prije sedam godina valjalo je osmisliti što i kako s djecom, prisjeća se majka Danijela.

MA KAKAV MAŽORET...

- Ja sam inače pedagoška djelatnica po struci pa me to boljelo, da djeca ne treniraju ništa. Jedino je Maria u to vrijeme bila mažoretkinja, ali se u tome nije snašla. Tako smo krenuli na karate, tada još u Malu Suboticu. To nam je bilo jedino što se događa u blizini. Krenuli su istovremeno i Maria se prva snašla. Dominika je trebalo tjerati svaki dan. No, nakon dvije godine i prvih velikih uspjeha počelo se i njemu sviđati. Sad je on bolje žareči - kaže Danijela Murković. Kći Maria pak je juniorka, 16-godišnja učenica gimnazijskog smjera Srednje škole Čakovec.

- Sedam godina sam u karateu i on mi je postao navika. Ne bih mogla bez njega, osjećala bih se prazno. Fali mi svaki trening. I da, dobro je biti cura u borilačkom sportu. Imamo više samopouzdanja i komunikativnije smo. Dođu trenuci, kad gubiš na turniru, da bi zaplakala i odustala. Ali tad se opet podignem i prisjetim zbog čega treniram. Inače, ne volim kad na tjelesnom kažu: "15 za dečke, a 10 za cure!" Cure su agresivnije u toj dobi, to je dokazano - kaže Maria Murković. 2013. godine, kao mlađa kadetkinja, bila je treća na državnom prvenstvu, a godinu poslije prvakinja! 2015. godine bila je treća na Balkanu kao kadetkinja. Krajem prošle godine na velikom međunarodnom turniru u Križevcima nastupila je kao članica juniorske reprezentacije Hrvatske, osvojivši srebro!

ODRICANJA

- Mislim nastaviti trenirati i kaj bude, bude - kaže skromno Maria. Upitali smo Dominika tko bi pobijedio da se bori sa sestrom. Odgovorio nam je da svakako Maria, jer ima više iskustva i bori se sa jačim, starijim protivnicima.

Njihovi se roditelji, Josip i Danijela, bave poljoprivredom i stočarstvom. Uložili su mnogo truda i odricanja kako bi ih svake večeri vozili na treninge.

- Nije to lako, nemaš večer za sebe. Uglavnom ostajem sama kod kuće kad ih suprug vozi do Nedelišća. Ali, nije nam žao. Djeca su jako dobra, komunikativna, izgrađena tjelesno i intelektualno. Vrijedi truda - ispričala nam je Danijela Murković.